Biyografi Ara

Samed Behrengi Kimdir? Biyografi

 

Samed Behrengi
Samed Behrengi (Səməd Behrəngi) 24 Haziran, 1939 yılında İran-Tebriz'de doğdu. Azeri kökenlidir. Babasının adı İzzet, annesinin adı Sara idi. İran genelinde seyahatler ile Fars ve Azeri halk kültürü üzerine incelemeler yaptı.

Halkın dilinde dolaşan masalları, söylenceleri derledi, yorumladı, yeniden yazdı. Bunları derlemenin yanı sıra, çocuk öyküleri yazdı. Ne var ki kimilerince çocuk öyküleri olarak görülen bu yapıtlar kimilerince de İran ve diğer dünya halklarına, adalet, eşitlik, dogmayı sorgulama, direnebilme gibi öğütlerde bulunan metinlerdir. Zamanının Şah yönetimine karşı masal ve hikâyeler yazarak karşı koymaya çalışmış, başkaldırmıştır.Samed Behrengi öğretmen okulunda okumuştur.

Öğrenimini tamamladıktan sonra köy okullarında öğretmenliğe başlayan Samed Behrengi, kısa hayatı boyunca her zaman çocuklara hayatı anlatmaya çalışmış ve öğretmenlik görevinde kalmıştır.

Samed Behrengi, 31 Ağustos 1967 tarihinde 28 yaşındayken şüphe uyandıran bir biçimde Aras Nehri'nde ölmüştür.

Yüzerken boğulduğu söylentisi yayılsa da buna kimse inanmadı, çünkü Samed Behrengi, yazdığı masallarla, ülkesinin başına çöreklenmiş Şahlık düzenini açıkça eleştiriyor, her türlü baskı yönetimine karşı çıkıyordu. Bu yüzden suikaste uğradığı düşünülmektedir. Eserleri onlarca dile çevrilmiştir.

Samed Behrengi Eserleri

Bir Vardı Bir Yoktu
Bir Şeftali Bin Şeftali
Küçük Kara Balık
Yıldız Ve konuşan Bebek
Yıldız'ın Kargaları
Pancarcı Çocuk
Kel Güvercinci
Ulduz ve Kargalar
Bir Günlük Düş ve Gerçek
Köroğlu Geliyor
Püsküllü Deve
Sevgi Masalı
Bir Aşk Masalı
Ah Masalı
İnatçı kediler
Samed Behrengi Kimdir? Biyografi Samed Behrengi Kimdir? Biyografi Biyografistan Samed Behrengi Biyografi, Samed Behrengi Nereli, Samed Behrengi Eserleri ve hakkında bilgi Samed Behrengi (Səməd Behrəngi) 24 Haziran, 1939 yılında İran-Tebriz'de doğdu. Azeri kökenlidir. Babasının adı İzzet, annesinin adı Sa... 4.5 5

Hiç yorum yok: