Biyografi Ara

Şevket Rado Kimdir? Biyografi

 

Şevket Rado
Şevket Rado, 21 Nisan 1913 yılında Üsküp'te doğdu. Ailesi balkan savaşlarından dolayı İstanbul'a göç eden Şevket Rado, Vefa lisesi ve hukuk fakültesi mezunudur. 1932 yılında Akşam gazetesinde çalışmaya başladı.

Şevket Rado, gazetecilik dışında Zoğrafyon Rum Lisesi'nde sosyoloji, Saint Joseph Fransız Lisesi'nde ise edebiyat öğretmenliği yaptı. Öte yandan, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nde yazı türleri adlı dersi yürüttü.

5 yıl süreyle İstanbul Radyosu'nda her hafta aile sohbetleri programı yapan Şevket Rado, 1956 yılında Hayat Dergisini çıkardı. Hayat dergisi, daha ilk sayısında 193.000 adet satarak Türkiye’de rekora imza attı. Bu rakam, 1958–1968 yılları arasında ise, 200.000'lere kadar çıktı.

Hayat dışında, ünlü sinema-tiyatro dergisi SES ile Resimli Roman, Hayat Spor, Ayna ve Hayat Tarih dergileri de Şevket Rado’nun çıkardığı ve yönettiği dergilerdir. Hayat dergisi ve diğer yayınlar 1978 yılında başlayan bir grev neticesinde kapanmışlardır.Şevket Rado'nun 1961 yılında fasiküller halinde yayınlamaya başladığı Hayat Ansiklopedisi büyük bir olay olmuş ve 150.000 adetten fazla satmıştır.

Şevket Rado, Hayat Ansiklopedisi dışında, çeşitli eğitici yayınlar, ansiklopedi ve sözlükler, çocuk kitapları gibi yüzlerce kitap yayınlamıştır.Şevket Rado, Hümeyra'nın seslendirdiği ve uzun süre listelerde ilk sıralarda yerini koruyan "Kördüğüm" adlı parçanın söz yazarı olan ve gençliğinde Şevket Hıfzı adını kullanarak şiirler yazmış olan Şevket Rado, aynı zamanda yazar Orhan Pamuk'un eniştesidir.

Şevket Rado Eserlerinden Bazıları

Hayat Böyledir'
Şiirler
Tatlı Dil
Aile Sohbetleri
Saadet Yolu
Eşref Saati
50. Yılında Sovyet Rusya
Amerikan Rüyası
Milliyetçi Çin Ne Alemde?
Ümit Dünyası
Hayat Ansiklopedisi
Toplum İçinde Yalnız Kalmak

Araştırma-İncelemeleri
Türk Matbaacılık Tarihi
Türk Hattatları
Hayat spor
Türk Tarih Dil Kurumu
Şevket Rado Kimdir? Biyografi Şevket Rado Kimdir? Biyografi Biyografistan Şevket Rado Hayatı, Şevket Rado Biyografi, Şevket Rado Eserleri ve hakkında bilgi Şevket Rado , 21 Nisan 1913 yılında Üsküp'te doğdu. Ailesi balkan savaşlarından dolayı İstanbul'a göç eden Şevket Rado, Vefa lises... 4.5 5

Hiç yorum yok: