Biyografi Ara

Seyyal Taner Kimdir? Biyografisi

 

Seyyal Taner
Seyyal Taner, 28 Eylül 1952 yılında Şanlıurfa'da doğdu. Ailesi ile İstanbul'a yerleştikten sonra, Amerikan Kız Koleji'nden mezun oldu. Okul yıllarında İstanbul Devlet Konservatuarı'nda dışarıdan bale eğitimi aldı. Müziğe meraklı olmasından dolayı, 1965 yılında Şerif Yüzbaşıoğlu'ndan ders almaya başladı. Bir süre sonra Kanat Gür Orkestrası'nda amatör olarak şarkı söylemeye başladı.

İstanbul'da bir konser esnasında Los Bravos topluluğu ile tanışır ve müziğe olan merakını gören topluluk üyeleri İspanya'ya döndükten sonra bir müzikal filmde rol teklifinde bulunurlar. 1968 yılında İspanya'ya gidip bu filmde rol aldı.

Film çalışması esnasında "Villa Rides" filminden teklif alır ve bu filmde ufak bir rol oynadıktan sonra Türkiye'ye dönüp sinema çalışmalarına devam eder ve birçok filmde vamp kadın rolleri ile dikkatleri üzerine toplar. Sinema çalışmalarını bırakarak Almanya'ya gider ve Los Bravos topluluğunun gitaristi Peter Harold ile bir evlilik yapar. Kısa süren bu evlilikten sonra Türkiye'ye geri dönüp tekrar filmlerde çeşitli rollerle kaldığı yerden devam eder. Ancak bir süre sonra, sinemayı bırakıp müziğe yönelir.

Selda Bağcan, Ferhan Üçoklar ve Arda Uskan'ın desteğiyle şarkıcılığa başlar ve Emel Sayın'ın kadrosunda sahne almak için hazırlanır. Neşet Ruacan orkestrasıyla Seyhan Karabay ve Sedat Avcı eşliğinde sahneye çıkar. Türkçe şarkı bilmeyen Seyyal Taner 'in repertuarı yabancı şarkılardan oluşur ve kapanış içinse bir tane Türkçe şarkı çalışır. Seyyal Taner'in ilk kez seslendirdiği bu şarkı Erkin Koray'ın "şaşkın"ıdır. Yıldırım Mayruk tarafından hazırlanan sahne kıyafetleriyle de göz dolduran Seyyal Taner' i izleyenler arasında bulunanlardan Haldun Dormen sahne performansından dolayı sahnelere bir panter düştü yorumunu yapar.

Seyyal Taner'in 1974 yılının Haziran ayında ilk plağı "Tanrı Şahidimdir - Şimdi Sen Varsın" yayınlanır. İlk 45'lik plağı Ali kocatepe'nin firması 1 numara plakçılık'tan yayınlar.plağın bir yüzünde erkin koray parçası tanrı şahidimdir yer alırken diğer yüzünde ise doğan canku parçası şimdi sen varsın yer alır. Aynı yıl başrollerini; Neşe Karaböcek ve İzzet Günay'ın paylaştıkları "kısmet" isimli filme konuk sanatçı olarak katılır ve "şimdi sen varsın" şarkısını seslendirir. ilk plağının ardından ikinci 45'liği "nene hatun - yalnızlığı bir de bana sor"u yayınlar. Fakat, yayınladığı ilk iki 45'lik çalışmalarıyla iyi bir çıkış yakalayamadı .

1975 yılında; Ali Kocatepe, Esmeray, İlhan İrem, Gökben, Funda ve Ertan Anapa ile birlikte Antalya festivaline katılır ve parçaları “Antalya’ya koş” aynı yıl plak olarak yayınlandı.

1975 yılı ile birlikte profesyonel sahne çalışmalarına başlar ve ilk defa Lalazer Gazinosu'nda profesyonel olarak sahne alır. 1975 yılı sonlarından itibaren "Seyyal-Seyhan-Sedat" üçlüsü olarak sahne çalışmalarına devam etti.

1976'da firma değiştiren Seyyal Taner, Yavuz Asöcal plakçılık'a transfer olur. Bu şirketten yayınladığı üçüncü 45'liği ''Son Verdim Kalbimin İşine - Elveda" ile beklenilen ilgiyi görür. Bu plağın devamı niteliğinde "kalbimi affettim-sarmaş dolaş" isimli 4. plağını yayınlar. Önce kalbine son verdiren ve sonra da affettiren bu proje şarkılarının sözleri Ülkü Aker'e aittir. Aynı yıl başrollerini Cemil Şahbaz ile paylaştığı çizmeli kedi isimli filmde Asu Maralman, Seyhan Karabay, Sedat Avcı, Mete İnselel, Salim Dündar, Sevim Tuna, Şakir Öner Günhan ve Zerrin Özer'in ablası Tülay Özer gibi isimleri bir araya getirir.

3. 45'liği "Son Verdim Kalbimin İşine" ile büyük bir patlama yapar. Yaptığı danslar ve showlar ile bir anda Türkiye gündemine oturur. Bu büyük çıkışın arkasından "Kalbimi Affettim", "Seni Çok Özledim", "Gülme Komşuna" gibi büyük hit parçalar yapar. " Son Verdim Kalbimin İşine" , "Kalbimi Affettim" ve "Gülme Komşuna" plakları ile ardı ardına 3 tane altın plak ödülü alır.

1976 yılında çevirdiği "Çizmeli Kedi" filmi sahne dünyamızın birçok ünlü simasını bir araya getirir.

1977 senesinde "Son Verdim Kalbimin İşine" ve ''Hababam Sınıfı Uyanıyor'' filmlerinde Adile Naşit tarafından söylenerek tiye alınır, fakat bu durum Seyyal Taner için büyük başarı sağlar.

O dönem Erol Evgin şarkılarıyla şaha kalkan Çiğdem Talu - Melih Kibar ikilisi 1977'de Seyyal Taner'e 2 45'lik hazırlar. Bunlardan ilki Norayr Demirci tarafından arenje edilen "Gülme Komşuna - Seni Çok Özledim" diğeri ise Timur Selçuk tarafından aranje edilen "Sorma Neydi O -Neden Gelmedin"'dir.

1978 yılı boyunca orkestrası ipucu beşlisi ile hazırladığı işte yeni bir gün daha bugün ilkbahar adlı parçasıyla TRT' de boy gösterir , fakat parça plak kayıtlarına geçirilmez.

1979 yılında "Asiye Nasıl Kurtulur"un değişik bir versiyonu olan "Çırpınış" adlı TRT tarihinin ilk TV müzikalini hazırlar.

1980 yılında Selami Şahin, Ahmet Selçuk İlkan ve Ülkü Aker destekli düzenlemelerini Osman İşmen 'in hazırladığı ilk albümü "Lider" yayınlanır ve bu albümden sonra bir müddet suskunluk dönemine girer.

1981 senesinde sözü ve müziği Olcayto Ahmet Tuğsuz'a ait "Naciye" adlı parçasıyla büyük bir çıkş yakalar ve hemen ardından ex-orkestrası ipucu beşlisinden (Mazhar Alanson, Fuat Güner, Özkan Uğur, Seyhan Karabay ve Galip Boransu) aldığı "ele güne karşı" adlı parçasıyla TRT ekranlarında boy gösterir. TRT'den gördüğü boykottan dolayı bu parçaları plak olarak yayınlayamaz.

1984'te ''Ele Güne Karşı'' Mazhar - Fuat - Özkan tarafından plak kaydına geçirilir ve grup bu parçayla büyük bir çıkış yakalar. ''Naciye'' ise 1984 yılında Ahu Tuğba’nın taçsız kraliçe adlı filminin saundtrack'i olur.

1986 yılında "Naciye" ve "Leyla" şarkıları ile tekrar çıkış yapar ve 1986 Eurovision Türkiye Finali'nde sözü ve müziği Olcayto Ahmet Tuğsuz'a ait "dünya" isimli şarkısı ile Eurovision Türkiye elemelerine Aysun Aslan dans grubuyla birlikte katılır, fakat İlhan İrem - Melih Kibar ortak bestesi "halley" 'i seslendiren klips ve onlar ile aynı puanı alır. Yarışmada iki birinci olduğundan jürinin oyu iki puan sayılır ve jürinin kararı ile Halley 1. olur ve ülkeyi temsil eder.

1986 senesinde yıllar sonra ilk kez yeni bir albüm yapar. Albüm o dönemde daha plaklar tarih olmamasına rağmen sadece kaset olarak basılır. Leyla isimli bu albümde sen de dans et (sözleri, Aysel Gürel'e aittir ) isimli şarkı hariç tüm şarkıların söz ve besteleri Olcayto Ahmet Tuğsuz'a aittir. Ayrıca Seyyal Taner "Naciye ve Dünya" isimli şarkılarını da farklı versiyolar da olsa ilk kez bu albümünde yayınlar.

Seyyal Taner, 1987 Eurovision Türkiye Elemeleri'ne "Şarkım Sevgi Üstüne" adlı parça ile Lokomotif Grubu ile katılır ve sonuncu olur. Fakat, yıllar sonra, Eurovision’un ellinci yıl galasında “Unutulmaz Danslar” bölümünde Şarkım Sevgi Üstüne'den kısa bir kesit izleyicilere sunulur. Şarkı "Une Melodie" olarak Fransızca da okunmuştur. Şarkım Sevgi Üstüne 2007 'de en iyileriyle 2 /naciye isimli albümde Cd olarak tekrar basılmasına rağmen şarkının Fransızca'sı maalesef plaklar üzerinde kalır.

1989 yılında "Nanay" adlı albümle tekrar müzik dünyasına döner. Albümde herkesten önce ilk defa Istvan Leel Ossy ve Fahir Atakoğlu ile çalışmıştır. Kendi prodüktörlüğünde hazırlanan bu albüm yankı müzikten yayınlanır. Albümde Zeynep Talu, Fahir Atakoğlu, Orhan Atasoy, Istvan-leel-ossy gibi isimlerle çalışır. Bu albümle Seyyal Taner ülke standartlarının üstünde müzikal bir alt yapı ile zamanın ötesinde düzenlemelerden oluşan şarkılardan oluşan albümüyle dinleyiciden tam not alır. Yine bu albümde çalıştığı Orhan Atasoy'un "Gemiler" klibinde de rol almıştır. Nanay şarkısının İngilizce versiyonunu tv programlarında okumasına rağmen, bu versiyonu albümde yer almamıştır.

Seyyal Taner, 1990 yılında profesyonel sahne çalışmalarına bir son vererek günlerinin çoğunluğunu Bodrum'da geçirmeye başlar. 1991 yılında "Alladı Pulladı" albümü ile tekrar gündeme gelir. "Şiirimin Dili" şarkısı ile konuşulmasının yanında albümdeki beste çalışmaları ile başka bir sanatçı yönünü daha ortaya koymuş olur. Albümün satışı 1 milyonu geçtiği için altın kaset ödülü alır. Plakçısı Metin Güneş, şirketinin sanatçıları Fedon ve Seyyal Taner'i ödüllendirmek için bir gece düzenler.

1993 yılında "Geliyorum" adlı bir albüm daha yayınlayan Seyyal Taner, eski performansından hiçbir şey kaybetmediğini hayranlarına gösterir. Geliyorum şarkısını Galatasaray futbol kulübü için uyarlayarak tekrar söyler ve şarkının bu versiyonu da tribünlere marş olur. Alladı Pulladı albümünün büyük ilgi görmesi üzerine sanatçının eski şarkıları tekrar basılmaya başlar. Nanay albümü Vepa-Export şirketi tarafından "Kalbimi Çaldın Sevgilim Oldun" adıyla tekrar yayınlanırken, Eski 45'liklerinden oluşan derleme bir albüm "Kalbimi Affettim" adıyla Yavuz Asöcal plakçılıktan yayınlanır.

Seyyal Taner, 2002 yılında "Seyyalname" isimli albümüyle müziğe kaldığı yerden devam eder. 2005 senesinde, 93'te çıkan "Kalbimi Affettim" isimli toplama albümün cd'ye aktarılmış basımı olan "En İyileriyle Seyyal Taner" , 2006'da evlerinin önü boyalı direk adlı parçayı önce cover'lar fakat yayınlamaz. 2007 'de ise "En İyileriyle Seyyal Taner 2/Naciye" adlı albümleri yayınlayarak şarkılarını plaklardan dijital ortama aktartır. 2007'de rock grubu Zakkum 'un ilk albümleri Zehr-i Zakkum 'da "Erkek Adamsın" isimli şarkıda düet yapar.

Aynı zamanda arkadaşları olan Grammy ödüllü rock grubu, Spyro Gyra ile müzik çalışmalarına devam ettiğini belirtir ve türküleri rock tarzında okuyacağı bir albüm yapacağını belirtir fakat albüm yayınlanmaz

2007’de bir zamanlar 3 derleme albümünde, ''Son Verdim Kalbimin İşine'', 2008'de ''Bir zamanlar 4'' ve ''Cahide Sayfiye'' adlı derleme albümlerde ''Gülme Komşuna ve Bir zamanlar'' özel adlı albümde ''Dört Duvar ve Zilli Parküsyon'' adlı albümde ise ''Şiirimin Dili'' adlı parçalarıyla yer alır.

Şimdiye dek birçok ödüle layık görülen sanatçı, hala müzik çalışmalarına devam etmekte ve hayranları sabırsızlıkla yeni parçalardan oluşan bir albüm beklemektedir.

Seyyal Taner'e bugüne kadar vokalistlik yapan bazı isimler: Candan Erçetin, Sertab Erener, Sevingül Bahadır, MFÖ, İzel, Özlem Tekin, Işın Karaca, Hakan Peker, Harun Kolçak, Emel - Erdal, Kerim Çaplı, Asım Can Gündüz, Sedat Avcı, Seyhan Karabay, Galip Boransu, Melis Sökmen, Gür Akad...

Seyyal Taner, 1987 yılında bu yana evli olduğu Mehmet Dirim ile 2009 yılında boşandı.

Seyyal Taner 45'likleri

1974 Tanrı Şahidimdir / Şimdi Sen Varsın
1975 Nene Hatun / Yalnızlığı Bir de Bana Sor
1976 Son Verdim Kalbimin İşine / Elveda
1976 Kalbimi Affettim / Sarmaş Dolaş
1977 Gülme Komşuna / Seni Çok Özledim
1977 Sorma Neydi O / Neden Gelmedin
1986 Şarkım Sevgi Üstüne (Grup Lokomotif ile)

Albümleri

1981 Lider
1986 Leyla
1989 Nanay
1991 Alladı Pulladı
1992 Kalbimi Çaldın Sevgilim Oldun
1993 Kalbimi Affettim
1993 Geliyorum
2002 Seyyalname
2005 En İyileriyle Seyyal Taner
2007 En İyileriyle Seyyal Taner 2 (1986-1987)
2009 The Best of Seyyal Taner
2012 Ethnic Rock

Filmografisi

2012 Dartonlar Ve Lazkit
2006 Bizim Evin Halleri
2006 Maçolar
2004 İstanbul Şahidimdir
2002 Azad
1986 Perihan Abla
1976 Çizmeli Kedi - Seyyal
1975 Şehvet Kurbanı Şevket - Nuran
1974 Beş Tavuk Bir Horoz
1974 Cafer'in Nargilesi
1974 Düşmanlarım Çatlasın
1974 Gecelerin Ötesi / İster Darıl İster Sarıl
1974 İmparator
1974 Kiralık Serseri
1974 Kısmet (Konuk Oyuncu)
1974 Televizyon Niyazi
1973 Cengiz Han'ın Fedaisi - Chun-Li
1973 Çoban - Sevda
1973 Dağ Kanunu
1973 Düşman
1973 Felek
1973 Gecelerin Hakimi - Sema
1973 Gönülden Yaralılar - Gönül Sunar
1973 Harman Sonu - Elif
1973 Talihsizler
1973 Katran Bebek - Seyyal
1973 Ömer Hayyam
1973 Vahşet - Ayşe
1973 Bu Toprağın Kızı
1973 Yaralı
1972 Batıda Kan Vardı / Batıda Ölüm Var
1972 Benimle Sevişir Misin - Sibel
1972 Hacı Murat'ın İntikamı
1972 Haydut Avcısı
1972 İlk Aşk
1972 Kalleşler
1972 Kanlı Öç
1972 Kanun Adamı - Rosita
1972 Karaoğlan Geliyor
1972 Mahkum - Lamia
1972 Suya Düşen Hayal Oyuncu - Seher/Nevin
1972 Tehlikeli Görev
1972 Vahşetin Esirleri
1972 Vahşi Aşk
1972 Vur
1972 Vur Gardaş Vur
1968 Aslan Bey
1968 Kara Güneş
1968 Ölümsüz Adam
Seyyal Taner Kimdir? Biyografisi Seyyal Taner Kimdir? Biyografisi Biyografistan Seyyal Taner Hayatı, Seyyal Taner Biyografi, Seyyal Taner Nereli ve Kaç Yaşında, Seyyal Taner Hakkında Bilgi... Seyyal Taner , 28 Eylül 1952 yılında Şanlıurfa'da doğdu. Ailesi ile İstanbul'a yerleştikten sonra, Amerikan Kız Koleji'nden me... 4.5 5

Hiç yorum yok: