Biyografi Ara

Yılmaz Morgül Kimdir? Biyografisi

 

Yılmaz Morgül
Yılmaz Morgül, 14 Ocak 1969'da İstanbul'un Beykoz ilçesinde doğdu. Yılmaz Morgül,  babaannesinin ud çalıp söylemesi ve babası İbrahim Bey'in usta bir tulum müzisyeni olması nedeniyle müzikle iç içe büyüdü.

Komşulardan alınan ödünç plaklardan dinlediği şarkılarla müziğe ilgi duymaya başladı. Öğrenim yaşamı boyunca da sürekli sanatla ilgili faaliyetlerle haşır neşir oldu. İlk, orta ve lise öğrenimi boyunca müsamerelerde şarkılar söyledi, korolarda yer aldı, tiyatro oyunlarında roller üstlendi. Ondört yaşına geldiğinde müzik eğitimine başladı.

Üstad Feriha Tunceli'den musikî dersleri alan Yılmaz Morgül, onbeş yıldır aralıksız derslerine devam etmektedir.

Yılmaz Morgül, Bugüne kadar Üsküdar, Kalamış, Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy Musikî Cemiyetleri'nden dersler alarak kendini hazırladı. İlk kez 1988 yılında Adana'da assolist olarak sahne alarak profesyonel oldu. Yılmaz Morgül, ilk albümünü 1995 yılında çıkardı. "Elveda İstanbul" adını taşıyan çalışmada onbir şarkı yer aldı. Albümün müzik yönetmenliğini Reha Erdir yaparken düzenlemeler İlker Çelik ve Adnan Koç imzasını taşıdı. Sanatçı söz ve müziği kendisine ait "Geceler"in yanı sıra Hülya Şenkul, Reha Erdir, Hakkı Yalçın, Erhan Güleryüz, İlker Çelik, Özkan Turgay, Renan Bilek, Emre Önbayraktar ve Elif Karakaya gibi saygın isimlere ait eserleri seslendirdi. İlk hit, albümle aynı adı taşıyan "Elveda İstanbul" olurken, "Geceler", "Kız Sen Kimsin" gibi birçok parça Yılmaz Morgül'ün geniş kitlelerce tanınıp beğenilmesini sağladı.

Hemen ertesi yıl "Yılmaz Morgül II" adlı çalışmasıyla çıktı hayranlarının karşısına. Morgül, bu albümde farklı tarzlarda oniki şarkıya yer verdi. Yeni şarkıların yanında klasik haline gelmiş eski hitleri de yorumladı. Orhan Gencebay'ın "Dertler Benim Olsun", Cengizhan Altuntaş ve Mehmet Ilgın'ın "Ağlama Değmez Hayat"ını kendi tarzıyla yeniden seslendirdi. Zeki Müren'in unutulmaz filmlerinden biri olan "Bahçevan"ın aynı isimli şarkısını yeniden okudu. Video klibinde de filmden alınan görüntülere yer vererek ve Zeki Müren'in oynadığı 'Bahçevan' karakterini canlandırarak 'sanat güneşi'mize saygısını sundu. Morgül, "Bağışla Anne"nin söz ve müziğine, "Sevenler Ayrılmasın"ın da sözlerine imzasını attı. Bunların dışında Serdar Ortaç'ın "Sulukule", Nazan Öncel'in "Avare Yıllar" ve Norayr Demirci'nin "Zalim" ve "Yazıklar Olsun" adlı parçalarına zarif sesiyle hayat verdi.

Sanatçının "Masum Yalanlar" adlı üçüncü albümü 1997 tarihini taşıdı. Onüç şarkının yer aldığı çalışmada bu kez değerli müzik adamı Selçuk Tekay'la çalıştı. Düzenlemeleri ise Turhan Yükseler ve Umut Hakan gerçekleştirdi. Kalabalık ve ünlü bir müzisyen kadrosunun yer aldığı albümün çıkış parçası, "Her Kuşun Eti Yenmez" isimli Serdar Ortaç şarkısı oldu. Annesine ithaf ettiği "Masum Yalanlar"da Ahmet Selçuk İlkan, Muzaffer Özpınar, Ülkü Aker, Hakkı Yalçın, Kadri Demirel gibi birçok ünlü müzik adamının eserlerini seslendirdi. Güfte ve bestesi Şükrü Tunar'a ait "Bir Muhabbet Kuşu" adlı eserin video klibi ise bugüne kadar Türk musikîsine hizmet etmiş bestekâr ve sanatçıların görüntüleriyle ekranlara sunuldu. Böylece bu değerlerin hiç bir zaman unutulmaması, yeni kuşaklara tanıtılıp hatırlanması gerektiği düşüncesini yansıttı. Bunun yanı sıra "Yes No", "Masum Yalanlar", müzikseverlerce büyük beğeni toplayan diğer parçalar arasında yer aldı.

Yılmaz Morgül, milyonlara varan albüm satışları, beş yıl içinde en iyi Türk Sanat Müziği Sanatçısı ünvanlı yetmişbeş ödülü, beyefendi kişiliği, sansasyondan uzak yaşamıyla müzik dünyasındaki yerini sağlamlaştırdı. Her yıl şehit asker, şehit polis aileleri, kimsesiz çocuklar, Lösemili Çocuklar Vakfı gibi kişi ve kuruluşlar için yüze yakın ücretsiz konser veren sanatçı Türk Sanat Müziği'nde kalıcı olmak istediğini, bunun için sürekli çalıştığını söylemektedir.
Yılmaz Morgül Kimdir? Biyografisi Yılmaz Morgül Kimdir? Biyografisi Biyografistan Yılmaz Morgül , 14 Ocak 1969'da İstanbul'un Beykoz ilçesinde doğdu. Yılmaz Morgül,  babaannesinin ud çalıp söylemesi ve babası İbr... 4.5 5

Hiç yorum yok: