Biyografi Ara

Özkan Uğur Kimdir? Biyografisi

 

Özkan Uğur
Özkan Uğur, 17 Ekim 1953 yılında İstanbul'da doğdu. Ailenin 5. çocuğu olan Özkan Uğur, Reşat Nuri Güntekin İlkokulu'nda okuduğu dönemde, mandolin ile tanıştı. Fenerbahçe Lisesi'nde okurken müzik sevdası ağır basar ve "Atomikler" adında amatör bir grup kurup, dönemin popüler şarkılarını yorumladılar.

Özkan Uğur, müzik hayatına 1970'te birçok ünlü ismin de zaman zaman yer aldığı Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası'nda başladı. 1971 senesinde Kızıltoprak'ta tanıştığı Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile ilk grubu Kaygısızlar ile profesyonel bas gitaristliğe başladı. O dönem Sadık Kuyaş da grupta bas gitaristlik yapmaktaydı. Bir süre beraber çaldıktan sonra Kuyaş gruptan ayrıldı ve Uğur grubun tek bas gitaristi oldu.

Kaygısızlar'ın dağılmasından sonra 1972 yılında Barış Manço'nun kendisine eşlik etmesi için kurduğu rock grubu Kurtalan Ekspres adlı grubun ilk kadrosunda yer aldı ve Ankara Dedeman'daki ilk konserde yer aldı. İlk plaklarından sonra Barış Manço askere gitti. Grup bir süreliğine dağılınca Özkan Uğur, Aydın Çakuş ve Nur Yenal ile birlikte Ter grubunu kurdu. Grup, o dönem kendi grubunu dağıtmış Erkin Koray ile birleşti ve 1972'de "Hor Görme Garibi / Züleyha" 45'liğini çıkardı.

Barış Manço'nun askerden dönmesiyle Özkan Uğur tekrar Kurtalan Ekspres'e döndü. 1973-1974 yılları arasında bu grupla çalıştı. 2 plak kaydında yer aldı. 1974'te gruptan ayrıldıktan sonra bu dönemden eski arkadaşları Mazhar - Fuat'ın hazırladığı stüdyo albümünde de bas çaldı. Kurtalan Ekspres'e 1976 kısa süreli bas gitarist, 1978'de bir Anadolu turnesi için de gitarist olarak grupta yer aldı.

1974 yılında Kurtalan Ekspres'ten arkadaşı Murat Ses ile bir süre Edip Akbayram'ın Dostlar Orkestrası'nda yer aldı. Ancak müzikal anlaşmazlıklardan dolayı ayrıldı. Anadolu Rock'ın başka bir ünlü ismi olan Ersen ve Dadaşlar grubuna Taner Öngür'ün yerine bas gitara geçti. Üç 45'likten sonra dönemin siyasi koşulları nedeniyle Ersen Dinleten ile Dadaşlar'ın yolları ayrıldı. Özkan Uğur bir süre daha Dadaşlar'da kaldı ve Selda Bağcan ile "Selda ve Dadaşlar" adıyla çıkan Türkülerimiz LP'sinde bas gitar çaldı. 1976'da Seyhan Karabay ve Kardaşlar grubunun 1 45'liğinde yer aldı.

1976'da yine Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile İpucu Beşlisi'ne geçti. Bir 45'lik yayımlayıp, Seyyal Taner ile çalıştılar. Grubun dağılmasıyla 1978'de Galip Boransu ve Cengiz Teoman ile Grup Karma'yı kurdu. Bu grup ile katıldıkları 1978 Türkiye Eurovizyon elemelerinde bestesi Galip Boransu'ya ait "İmkansız" adlı şarkıyla 4. olmuştur. Özkan Uğur, 1980'li yılların başında Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile ünlü isimlerinde arkasında çalıp para biriktirdiler. Bu sırada Ferhan Şensoy'un "Şahları da Vururlar" tiyatrosunda oynayarak tiyatroya da ilk adımını attılar. 1984'te ilk albümleri Ele Güne Karşı Yapayalnız ile şöhreti yakaladılar. 1985'de Diday Diday Day ve 1988'de Sufi şarkısı ile olmak üzere iki kez Türkiye'yi Eurovizyon'da temsil etmiştir.

Özkan Uğur, MFÖ'de bas gitar çalarken aynı anda inanılmaz zor derecedeki vokalleri tenor ses rengi ile başarıyla icra etmektedir. Ayrıca sanatçının hiçbir anlama gelmeyen sözlerle yaptığı şarkılar bulunmaktadır. Yayınladıkları birçok şarkı da besteciliğiyle dikkat çekti. "Lay Lili Lili Lay", "Mecburen", "No Problem", "New York Sokaklarında" gibi şarkıların bestesinde yer almış, "Hep Aynı" şarkısının bas performansıyla dikkat çekmiştir. "Bazen", "Amanın Aman", "O Neydi O" gibi bestelerinin vokalinde de yer almıştır. "Ali Desidero" ve "İdare Edip Gidiyoruz" şarkılarında ses rengini değiştirerek vokalle düet yapmıştır.

Özkan Uğur, grup üyeleri solo albüme sahip olmayan tek sanatçıdır. İlk yayınladığı solo şarkı Karışık Pizza filminin müziği "Maksat Muhabbet Olsun"dur. G.O.R.A. filmi için yazdığı Olduramadım da kendisinin bir klibe de sahip olan ikinci şarkısıdır.

Özkan Uğur müzik dünyasında birçok ismin albümlerinde vokallerde yer almıştır. Bunlardan bazı örnekler Sezen Aksu, Tarkan, Nev, Yavuz Çetin, Baba Zula, Ayhan Sicimoğlu, Asya'dır. Sezen Aksu'nun "Dert Faslı" şarkısının bestecilerinden biridir. Ayrıca Sertab Erener'in Kera şarkısının ve Yavuz Çetin'in Fanki Tonki Zonki şarkısının sözleri de ona aittir.

İlk yılları kendi bas gitarını kendi yapmaya çalışan Özkan Uğur'a şu anki Fender Jazz Bass gitarı kendisine Barış Manço tarafından hediye edilmiştir. Bir de perdesiz gitara sahip olan Özkan Uğur, ayda bir gitarın tellerini değiştirip bakımını yapmaktadır. Bir röportajında "Hayatım onunla geçti, milyarlar verseler de satmam. Bir kez konser için enstrümanları taşırken yere düşmüştü. Fark etmemişiz. Araba geri geri giderken az daha gitarımı paramparça ediyordu. Allah'ıma şükürler olsun ki sadece kutusu ezildi." demiştir

Özkan Uğur, 1996 yılında Yavuz Turgul'un yönettiği Şener Şen ve Uğur Yücel başrollerini paylaştığı Eşkıya filminde rol almıştır. Atv'de yayınlanan Ağırlığınca Altın yarışmasını sunan Özkan Uğur, 2000 yılında Kadir İnanır, Müjde Ar, Pelin Batu, Okan Bayülgen ve Gazanfer Özcan ile birlikte Komser Şekspir filminde Danyal karakterini oynadı.

Özkan Uğur, G.O.R.A, A.R.O.G, Yahşi Batı, Yahşi Çin gibi Cem Yılmaz'ın neredeyse tüm filmlerinde rol aldı.

Özkan Uğur, 2014 yılında Cem Yılmaz'ın son filmi, ''Pek Yakında''da rol aldı.

MFÖ

1984 Ele Güne Karşı Yapayalnız
1985 Peki Peki Anladık
1986 Vak The Rock
1987 No Problem
1990 Geldiler
1992 Agannaga Rüşvet
1992 Dönmem Yolumdan
1995 M.V.A.B.
2006 AGU
2011 Ve MFÖ

Filmografisi

2015 Poyraz Karayel - İsmail Karayel
2014 Pek Yakında
2013 Yahşi Çin
2012-2013 Şubat
2011-2012 Bir Ömür Yetmez - Kemal Sertel
2010 Yahşi Batı - Kızılkayalar
2010 Türk Malı - Özcan
2009 Sıkı Dostlar - Cevdet
2008 A.R.O.G - Dimi
2006 Kısık Ateşte 15 Dakika - Fazıl
2004 G.O.R.A - Garavel
2004 İstanbul Şahidimdir
2005-2007 Cennet Mahallesi - Beter Ali
2003 Alacakaranlık - Bedir Büyükdereci
2002 Asmalı Konak - Sedat
2002 Yeter Anne - Altan
2000 Komser Şekspir - Danyal
1999 İkinci Bahar - Şecahattin Dürüst
1996 Eşkıya - Sedat
1988 Arkadaşım Şeytan - Okan

Özkan Uğur Kimdir? Biyografisi Özkan Uğur Kimdir? Biyografisi Biyografistan Özkan Uğur Hayatı, Özkan Uğur Biyografi, Özkan Uğur Nereli ve Kaç Yaşında, Özkan Uğur Hakkında Bilgi... Özkan Uğur , 17 Ekim 1953 yılında İstanbul'da doğdu. Ailenin 5. çocuğu olan Özkan Uğur, Reşat Nuri Güntekin İlkokulu'nda okuduğu ... 4.5 5

Hiç yorum yok: