Biyografi Ara

Zeliha Berksoy Kimdir? Biyografisi

 

Zeliha Berksoy
Prof. Dr. Zeliha Berksoy, 27 Mart 1946 yılında İstanbul'da doğdu. Bir "Atatürk kızı" olarak bilinen Ünlü opera sanatçısı Semiha Berksoy'un kızı olan Zeliha Berksoy'un çocukluğu annesinden dolayı operalar, Devlet Tiyatrosu kulisleri, turneler, yurt dışı gezileri arasında geçmiştir. Başka bir ifade ile kendisi bebekliğinde de "Zeliha Berksoy"dur.

Zeliha Berksoy, Ankara Devlet Konservatuarı'nın tiyatro bölümünde 5 yıllık eğitimden sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'nda göreve başlar (1965). Tiyatro üzerine Almanya'da Berlin'in en önemli tiyatrolarından "Schiller Theater"da reji asistanlığı eğitimi görmüştür.

Zeliha Berksoy, 1970 yılında Yıldırım Aktuna ile evlendi ve bir çocukları oldu. 1974 yılında boşandılar.

1970'lerde Türkiye'ye dönen Zeliha Berksoy, "Asiye Nasıl Kurtulur?" oyununun yazarı Vasıf Öngören'in israrlı talebiyle oyunda Asiye'yi canlandırır. Annesi Semiha hanım da, Asiye'nin annesi rolünü oynar. Ankara Birlik Tiyatrosu'nda iki yıl boyunca sergilenen oyundan sonra Berksoy, Dostlar Tiyatrosu'nda çalışmaya başlamıştır.

Şehir Tiyatroları'nda da konuk oyuncu oldu.'Kafkas Tebeşir Dairesi', Ferhan Şensoy ile 'Yedi Ölüm Günahı', 'Keşanlı Ali Destanı', tiyatro kariyerine önemli oyunlar olarak geçti. Bakırköy Belediye Tiyatrosunun , 1974-1975 tiyatro sezonunda, tiyatro ve opera sahne öğretim üyeliği yaptı.1980 yılında üniversiteye geçti. Türkiye'nin üçüncü ödenekli tiyatrosu olan, Bakırköy Belediye Tiyatrosu- Yunus Emre Kültür merkezi 'nin yönetimde Zeliha Berksoy da vardı.."Jeni", 1994-95 sezonunda "Matmazel Juli"yi sahneledi. Aynı yıl Brecht'in 100. doğum günü kutlamaları kapsamında ünlü yazarın kolajlarından "Yosma"yı sahneye koymaya karar verdi.

Genco Erkal, 'Yosma' için yeniden bir düzenleme yaptı. Oyunda ki "Jeni" Brecht'in ; 'Üç Kuruşluk Opera', 'Mahagoni Kenti' gibi oyunlarının "Jeni" 'siydi. Genco Erkal ile birlikte Dostlar Tiyatrosunda pek çok başarılı işin altına imza attı. Genco Erkal , Berksoy'u tanımlamak için " Zeliha Berksoy'u konservatuardaki öğrenciliğinden beri tanıyorum. Annesi Semiha Berksoy'la birlikte oynuyorduk o zaman, Keşanlı Ali Destanı'nda. Sonra 1968 yılında Berlin'de öğrenim görürken birlikte her gün Berliner Ensemble'a taşındık, Brecht'in oyunlarını defalarca izledik. Daha sonra Dostlar Tiyatrosu'na geldi. İlk kez 1971 yılında, "Asiye Nasıl Kurtulur?"da oynadı. O gün bu gün hiç ayrılmadık. En çok birlikte oynadığım kadın sanatçı o galiba. Müthiş iyi anlaşırız. Oyunculuğuna, kişiliğine saygım sonsuz. Günümüzde yozlaşmadan ayakta durabilen ender sanatçılardan biridir o. Nice başarılara birlikte imza attık. Umarım daha uzun yıllar birlikte çalışırız." sözcüklerini kullandı".

Birçok başarılı tiyatro oyunu yöneten, oynayan ve Üniversitede sayısız öğrenci yetiştiren Zeliha Berksoy bu başarılarının yanı sıra 1989'da üst üste iki film projesinde yer aldı. Yavuz Özkan'ın yönettiği "Film Bitti" adlı sinema filminde Kadir İnanır'la başrolü paylaştı. Yine 1989 yılında İkili oyunlar filminde Tarık Akan ile birlikte oynadı.

Zeliha Berksoy, Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sanat Vakfı'nın Sanat Danışmanlığını da yapmaktadır.

Zeliha Berksoy, 2009 yılının başında vizyona girmiş olan Güz Sancısı filminde Elena'nın babaannesi karakterini canlandırdı.

Filmografisi

2009 Ve Merhama Kainat: Nazım Hikmet
2009 Güz Sancısı - Babaanne
1989 İkili Oyunlar
1989 Filim Bitti - Zeliha
Zeliha Berksoy Kimdir? Biyografisi Zeliha Berksoy Kimdir? Biyografisi Biyografistan Zeliha Berksoy Hayatı, Zeliha Berksoy Biyografi, Zeliha Berksoy Nereli ve Kaç Yaşında, Zeliha Berksoy Hakkında Bilgi... Prof. Dr. Zeliha Berksoy , 27 Mart 1946 yılında İstanbul'da doğdu. Bir "Atatürk kızı" olarak bilinen Ünlü opera sanatçısı Se... 4.5 5

Hiç yorum yok: