Biyografi Ara

İsmet Küntay Kimdir? Biyografi

 

İsmet Küntay
İsmet Küntay, 1923 yılında Artvin'de doğdu. İlk deneyimlerini, 1967'den sonra Amcabey ve Zübük dergilerinde gülmece öyküleri yazarak edinmesinin ardından, bu alanda ilk parasını da Zübük dergisinde Aziz Nesin'den kazanarak profesyonel olmuştur.

İlk oyunu olan Pompa, Devekuşu Kabare tiyatrosunda 1968'de sergilenen sanatçı, daha sonra birçok önemli oyun yazarak, Türk tiyatro sanatına büyük katkılarda bulunmuştur.

İsmet Küntay, bir dönem Ferhan Şensoy ile birlikte çalışmasının ardından, uzun süre Ankara Sanat Tiyatrosu'nda çalışmış, dekor taşımış, sahne düzenlemesi yapıp perde çekmiştir. İsmet Küntay, tiyatro için; ".. tiyatroyu “Ahmetten Mehmetten öğrendim…", yapıtları hakkında da "Ben, 403. Kilometreye kadar getirdim, benden sonrakiler de daha ileri kilometrelere götüreceklerdir.» şeklinde açıklama yapmıştır.

İsmet Küntay, 25 Temmuz 1974 tarihinde Ankara'da vefat etti.

Ölümünün ardından, eşi tarafından kurulan ve tiyatro dünyasının Oscar'ı sayılan İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri 32 yıldır aralıksız düzenlenmektedir. Sanatçının ünlü oyunu 403. Kilometre başta olmak üzere birçok oyunu Ankara Sanat Tiyatrosu ve birçok tiyatro topluluğu tarafından uzun yıllar defalarca sergilenmiştir.
İsmet Küntay Kimdir? Biyografi İsmet Küntay Kimdir? Biyografi Biyografistan İsmet Küntay Hayatı, İsmet Küntay Biyografi, İsmet Küntay hakkında bilgi... İsmet Küntay , 1923 yılında Artvin'de doğdu. İlk deneyimlerini, 1967'den sonra Amcabey ve Zübük dergilerinde gülmece öyküleri yaza... 4.5 5

Hiç yorum yok: