Biyografi Ara

Oğuz Aral Kimdir? Biyografi

 

Oğuz Aral
Oğuz Aral, 1936 yılında İstanbul, Silivri'de doğdu. Tekin Aral'ın abisidir. Davutpaşa Lisesi'nini ardından girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin üçüncü sınıfından ayrılmıştır. 1950'den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başlamıştır.

Halkın anlayabileceği, güncel ve basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Oğuz Aral, kendi mizahi görüşünde ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirmiştir. Gırgır mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi olan Aral, daha sonra Avni dergisini çıkardı. Aral, Gırgır dergisinin tirajını 500 bin adedin üzerine çıkararak, dünyanın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirmiştir.

Avanak Avni tiplemesinin yaratıcısı olan Oğuz Aral, Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.

Karikatürleri ve ''Huysuz İhtiyar'' başlığı altında yazıları ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral'ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunmaktadır.

Anadolu'nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahiptir.Oğuz Aral, 26 Temmuz 2004 tarihinde Muğla'nın Bodrum ilçesinde kalp krizi sonucu vefat etti.

Ölümünün 1. yıl dönümünde anısına 26 Temmuz 2005 tarihinde İstanbul Cihangir parkına heykeli dikildi. Heykeli 2006 ve 2007 yıllarında 2 kez saldırıya uğramasına rağmen tekrar onarılmıştır. Ancak Şubat 2008'de gerçekleştirilen son saldırı sonucu parçalara ayrılan heykel yerine yenisi yapılması planlanmaktadır.
Oğuz Aral Kimdir? Biyografi Oğuz Aral Kimdir? Biyografi Biyografistan Oğuz Aral Hayatı, Oğuz Aral Biyografi, Oğuz Aral Nereli ve hakkında bilgi... Oğuz Aral , 1936 yılında İstanbul, Silivri'de doğdu. Tekin Aral 'ın abisidir. Davutpaşa Lisesi'nini ardından girdiği İstanbul ... 4.5 5

Hiç yorum yok: