Biyografi Ara

Şahika Tekand Kimdir? Biyografi

 

Şahika Tekand Kimdir Biyografi
Şahika Tekand, 1959 yılında Adana'da dünyaya geldi. İlk olarak hukuk okumak üzere başladığı üniversiteyi yarıda bırakarak Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Sahne ve Görüntü Sanatları ile Tiyatro Anasanat Dalında eğitim alan Şahika Tekand, aynı zamanda bu alanda doktora'da yaptı.

Genç yaşta ilk evliliğini Levent Gedizlioğlu ile yapıp boşanan Şahika Tekand'ın 1977 doğumlu Zeyenp Gedizlioğlu adında bir kızı bulunmaktadır. Sonraki dönemde ünlü sanatçı Esat Tekand ile evlenen Şahika Tekand, uzun yıllardır eşi ile birlikte sanatsal çalışmalarına devam etmektedir.

İlk oyunculuk deneyimini 1982 yapımı Dost Eller dizisinde kazanan Şahika Tekand, 1984 yılında Dostlar Tiyatrosunda tiyatro oyunculuğuna başladı. 80'li yılların sonunda önce Studio adında kurduğu ve daha sonra Studio Oyuncuları olarak değiştirdiği tiyatroda uzun yıllardır oyunculuk ve yönetmenlik yapmaya devam ediyor.

1992 yılında gösterime giren Sarı Tebessüm filminde Levent Özdilek ile birlikte başrolü paylaşan Şahika Tekand, filmde oynadığı Ela karakteri ile 1993 yılında düzenlenen Ankara Film Festivalinde Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

1994 yılında yazdığı Gergedanlaşma adlı eseri ile oyun yazarlığına da başlayan Şahika Tekand, toplamda 6 farklı eseri bulunmaktadır. Son eseri 2008 yılında Karanlık Korkusu oldu.

1997 yılında Mehmet Aslantuğ ile başrolde oynadığı Akrebin Yolculuğu adlı sinema filminde Esra karakterini canlandıran Şahika Tekand, bu tarihten sonra sinema ve dizi oyunculuğuna ara vererek Tiyatro'ya ağırlık vereceğini açıkladı. Ancak 2015 yılında Hakan Dursun'un Türkiye'de tiyatro sanatının yakın tarihini konu alan Perdesiz Sahneler filminde rol almıştır.

Şahika Tekand, oyunculuk ve yönetmenlik konusunda eğitimler vermeye devam etmekte olup ayrıca üniversitelerde dersler vermektedir.

2017 yılında Afife Jale Tiyatro ödülleri kapsamında Godot'yu Beklerken oyunu ile Yılın En Başarılı Yönetmeni ödülünü kazandı.

Filmografisi

2015 Perdesiz Sahneler
1997 Akrebin Yolculuğu - Esra
1994 Yengeç Sepeti - Ayfer
1994 Batık Aşklar Müzesi
1992 Sarı Tebessüm
1991 Kurt Kanunu
1991 Yıldızlar Gece Büyür
1989 Ekran Aşıkları
1989 Ahi Evran
1989 Sessiz Fırtına
1988 Yedi Uyuyanlar
1987 Gece Yolculuğu - Şeyda
1987 Kara Sevdalı Bulut
1987 Afife Jale - Seniha Tepsi
1987 Bir Avuç Gökyüzü - Neşe
1987 Su da Yanar
1987 Anayurt Oteli - Esrarengiz Müşteri
1987 Kadının Adı Yok
1985 Adı Vasfiye
1982 Dost Eller

Yönettiği Tiyatro Oyunlar

Mutlu Günler – Studio Oyuncuları
Beş Kısa Oyun – Studio Oyuncuları
Gergedanlaşma – Studio Oyuncuları
Oyun Sonu – Studio Oyuncuları
Gitgel dolap – Studio Oyuncuları
(Oyun)cu – Studio Oyuncuları
Oidipus Nerede? – Studio Oyuncuları
Oidipus Sürgünde – Studio Oyuncuları
Evridike’nin Çığlığı – Studio Oyuncuları
Karanlık Korkusu – Studio Oyuncuları
Oyun – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları
Godot'yu Beklerken - Studio Oyuncuları

Rol Aldığı Tiyatro Oyunlar

Galileo Galilei – Dostlar Tiyatrosu
Mutlu Günler – Studio Oyuncuları
Beş Kısa Oyun – Studio Oyuncuları
Gergedanlaşma – Studio Oyuncuları
(Oyun)cu – Studio Oyuncuları
The Days Before
Oidipus Nerede? – Studio Oyuncuları
Evridike’nin Çığlığı – Studio Oyuncuları
Karanlık Korkusu – Studio Oyuncuları
Şahika Tekand Kimdir? Biyografi Şahika Tekand Kimdir? Biyografi Biyografistan Şahika Tekand Hayatı, Şahika Tekand Biyografi, Şahika Tekand Nereli ve Kaç Yaşında, Şahika Tekand Hakkında Bilgi... Şahika Tekand , 1959 yılında Adana'da dünyaya geldi. İlk olarak hukuk okumak üzere başladığı üniversiteyi yarıda bırakarak Dokuz Eylül... 4.5 5

Hiç yorum yok: