Işık Yenersu Kimdir? Biyografisi

Işık Yenersu
Işık Yenersu, 19 Mart 1942 yılında Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde doğdu. Işık Yenersu, Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümü mezunu olan sanatçı öğrenciyken, Cüneyt Gökçer'in yönettiği "Anna Frank'ın Hatıra Defteri"nde Anna'yı, Mahir Canova'nın yönettiği Antigone'da Antigone'u oynayarak dikkat çekti. Tiyatro bölümünü bitirince Devlet Tiyatrosu kadrosuna girdi.

Metin Erksan'ın "Suçlular Aramızda" filminde yönetmen asistanlığı yaptı. Daha sonra Ali Poyrazoğlu tiyatrosuna geçen Yenersu, o süreçte Yılmaz Güney'in oyunculuk önerisini reddedip asistanlığını yaptı. 1983 - 1984 yıllarında Ankara Sanat Tiyatrosu'nda Rutkay Aziz ile birlikte "Güneyli Bayan" da oynadı. Dostlar Tiyatrosu'nda çalıştı.

Çok sayıda seslendirme yaptı. Her yıl verilen Yaşamı Boyunca Tiyatro Dalında Başarılı Çizgisini Sürdürmüş Tiyatro Sanatçısı 2004 Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülünü aldı.

Sanat yaşamının anlatıldığı "Işık Yenersu: Tiyatronun Narin, Çetin Divası" adlı bir belgesel yapılmıştır.


Filmografisi

Ses - 2010
Ezber (Kısa Film) - 2009
Parmaklıklar Ardında - 2009
Sen Ne Dilersen - 2005
Yol Palas Cinayeti - 2004
Kasırga İnsanları - 2004
Bakış - 2003
Savunma - 2001
Büyükada'da Sürgün - 2000
Mağlupların Zaferi - 2000
Oyunlar ve Gerçekler - 2000
Sen de Gitme Triandafilis - 1995
Sırça Kümes - 1977

Tiyatro

Nazım'a Armağan : Nazım Hikmet - İstanbul Tiyatro Festivali - 2002
Ölüm ve Kız : Ariel Dorrfman - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1991
Salıncakta İki Kişi : Willam Gibson - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1990
Bir Kadın Bir Düş Bir Oyun : Alan Aycborn - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1987
Hırçın kız : William Shakespeare - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1985
Orkestra : Arthur Miller - Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu
Güneyli Bayan : Bilgesu Erenus - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1983
Ekinler Yeşerince : Emlyn Williams - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1981
Bütün Oğullarım : Arthur Miller - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1980
Gülünç Kibarlar : Moliere - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1978
Söz Veriyorum : Aleksei Arbuzov - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1978
Harold Ve Maude : Colin Higgins - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1977
Sırça Kümes : Tennessee Williams - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1976
Teknik Arıza) : Koraly Zakoniy - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1975
Bal Sineği : Aydın Arıt - İzmir Devlet Tiyatrosu - 1975
Küçük Tilkiler : Lillian Hellman - Bursa Devlet Tiyatrosu - 1972
Yedekçi : [[Müsahipzade Celal] - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1968
Meçhul Asker ve Karısı : Peter Ustinov - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1968
Çökme Tehlikesi var : Tennessee Williams - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1967
Amedee Yahut Nasıl Kurtulmalı : Eugène Ionesco - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1967
Ecinliler : Fyodor Dostoyevski\Albert Camus - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1966
Köşebaşı : Ahmet Kutsi Tecer - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1965
Yabanlar : Carlo Goldoni - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1964
Peter Pan : James Matthew Barrie - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1964
Rüya Oyunu : August Strındberg - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1964
Sesaz ile Klopatra : George Bernard Shaw - Arena Tiyatrosu - 1963
Tohum Ve Toprak : Orhan Asena - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1963
İki Başlı Kartal : Jean Cocteau - Ankara Devlet Tiyatrosu
Keçiler Adası : Ugo Betti
Antigone
Masal Pınarı/Devlet İnsanı Sadece Canını Alarak Öldürmez


Işık Yenersu Ödülleri

Uluslararası İskenderiye Film Şenliği En İyi Kadın Oyuncu.
Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri : En İyi Kadın Oyuncu
Sanat Severler Derneği En İyi Kadın Oyuncu
Tiyatro 79 En iyi Kadın Oyuncu
2004: 8. Afife Tiyatro Ödülleri - Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü
Previous
Next Post »