Jale Arıkan Kimdir? Biyografisi

Jale Arıkan
Jale Arıkan, 22 Ağustos 1965 yılında İstanbul'da doğdu. Jale Arıkan, 1971 yılında 6 yaşında iken Almanya'ya göçmen olarak giden bir ailenin çocuğudur. Temel eğitimini Almanya'da tamamladı. Almanya'da bir yabancı olarak uyum problemi ve sosyal sorunların yoğun olduğu bir ülkede yaşıyordu. Almanya'daki Türk kadınlarının dramını Alman toplumuna yansıtabilmek için sinemayı bir araç olarak seçti. Daha sonra 3 yıl boyunca özel bir tiyatro öğretmeninden oyunculuk dersleri aldı. Kendini hazır hissetiği anda Alman televizyon kanallarında oyuncu olarak çalışmaya başladı.

1989 yılında Jale Arıkan'ın ilk sinema filmi "Öykü Anlatıcısı" (Der Geschichtenerzähler), (Yönetmen: Rainer Boldt) çekildi. Ardından 1990 yılında Nursim karakteriyle "İstanbul'da Bir Aşk" (Eine Liebe in Istanbul), (Yönetmen: Jürgen Haase) çekildi. 1992 yılında Lars Beckerin yönettiği ve Diego Wallraff, Christian Redl ile Ralph Herforthun birlikte oynadıkları "Gölge Boksu" (Der Schattenboxer) filmini çevirdi. Yine aynı yılda Alman televizyon filmi "Tatort: Stoever's Fall" de oynadı. 1993'te yönetmen Hajo Gies ile "Kedi ve Fare "Maus und Katz" (Başrolde: Mario Adorf) filminde yardımcı oyuncu, yine 1993'te Theodor Kotulla'nın yönettiği "Kadınların Gecesi" (Nacht der Frauen) olarak oynadı. 1996 yılında "Landgang für Ringo" filminden sonra aynı dönemde, AlmanARD ve ZDF kanallarında moderatörlük yaptı. 1996 yılında Alman Stern dergisi, Türk kızı Jale Arıkan'ı sinemadaki projeleri nedeniyle kapak yaptı. 1996'da kısa bir süre Amerika'ya giderek "Hollywood'da bir Star olmak" (Einmal Star in Hollywood) filmini çekti. Elizabeth Hurley ve Dennis Hopper ile birlikte oynadığı filmde Naomi karakterini canlandırdı. 1998 yılında Alman oyuncuTatjana Blacherin bir Türk fahişeyi canlandırdığı film "Bir Meleğin İntikamı" (Ein Engel schlägt zurück) çekti.

Filmografisi

2013 Zerre - Uluslararası Malatya Kristal Kayısı Film Festivali - En iyi kadın oyuncu ödülü.
2007 Porno!Melo!Drama!
2006 Masz na imię Justyna
2004 Hinter der Tür
2004 "Lautlos" (Misafir oyuncu)
2000 Schimanski muss leiden"
1998 Jäger (Tv filmi)
1998 Ein Engel schlägt zurück
1996 Einmal Star in Hollywood
1996 Landgang für Ringo
1993 Nacht der Frauen
1993 Maus und Katz
1992 Die indische Ärztin
1992 Die Heimkehr
1992 Tatort: Stoever's Fall
1992 Der Schattenboxer
1990 Eine Liebe in Istanbul
1989 Der Geschichtenerzähler
1987 Die Heimreise
Previous
Next Post »