Orhan Günşiray Kimdir? Biyografisi

Orhan Günşiray
Orhan Melih Günşiray, 3 Temmuz 1928 yılında İstanbul'da doğdu. Tophane Sanat Okulu'ndan mezun oldu. Bir süre ticaretle uğraştı. 1950'de Adalar Erkek Güzeli seçildi. 1957'de Hasan Kazankaya'nın teşvikiyle sinema oyunculuğuna adım atıp Lejyon Dönüşü filmiyle beyaz perdeye geçti. Ardından aynı yıl içinde Murat Çeşmesi adlı tarihi temalı filmde oynadı. O yıllarda sinema oyunculuğuna güvenemeyen Günşiray, yapmakta olduğu müteahhitlik işi yanında sinemaya devam etti.

1959 yılında başrolünü Neriman Köksal ile paylaştığı Fosforlu Cevriye filmi beklenmeyen bir ilgiyle karşılaşınca, film yapımcılarının aradığı jön olan Orhan Günşiray, yaşamının yönünü sinemaya çevirerek kısa sürede halkın en sevdiği oyuncular arasına girdi.

Orhan Günşiray, daha sonra 
Atıf Yılmaz ile ortak Yerli Film'i kurarak yapımcılığa geçti. 1962'de Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun eserinden uyarlanan Atıf Yılmaz'ın yönettiği Cengiz Han'ın Hazineleri filminde baş rol oynadı. Büyük umutlarla varını yoğunu bu kostüme, tarihi temalı filme yatıran Günşiray, film vizyona girdiğinde beklediği hasılatı elde edemedi.

Daha sonra kendi firması "Günşiray Film"i kurdu. 1966'da Ömer Lütfü Akad'ın yönettiği, kendisinin başrolünü oynadığı, Türkiye'nin ilk sinemaskop siyah-beyaz filmi Sırat Köprüsü filmini yaptı. 1959-1966 yılları arası Türk Sineması'nın en sevilen ve filmleri ilgi gören aktörü oldu. Özellikle polisiye filmlerin çapkın jönü oldu.

Magazin basınında da çapkınlıkları ile gündeme geldi. 1970'den sonra sinemadan uzaklaşarak şarkıcılık, düğün salonu, yazlık sinema işletmeciliği (Beşiktaş Mıstık Sineması) yaptı. 1970'de İbret filmiyle sinemaya döndü fakat kısa bir süre sonra sinemadan ayrıldı. 1981'de "7 Şoförün Öyküsü" filmini çevirdi. Televizyon reklam filmlerinde rol aldı. Ömrünün kalan bölümünde bazı film ve televizyon dizilerinde oynadı.

Orhan Günşiray, tam 8 defa evlendi. Çocuklarından Mahir Günşiray'ı çocukken Oğlum Oğlum adlı filminde oynattı. Daha sonra Konservatuvar'ın Tiyatro Bölümünden mezun olan Mahir Günşiray, baba mesleği oyunculuğu seçip tiyatro ve sinema filmlerinde oynadı.

Orhan Günşiray, kan eksilmesi tedavisi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 27 Ağustos 2008 tarihinde vefat etti. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.


Filmografisi

2006 İlk Aşk
2004 Ayışığı Neredesin
2000 Yaralı Kurt
1999 Kerem
1998 Marziye
1996 Ay Işığında Saklıdır
1990 Yağ Yağmur
1985 Paramparça
1984 Ölüm Savaşçısı
1983 Gizli Kuvvet
1982 Son Savaşçı
1981 7 Şoförün Öyküsü
1981 Üç Kardeştiler
1981 Şaka Yapma
1981 Unutulmayanlar
1981 Su
1975 İki Tatlı Serseri
1975 Keloğlan İz Peşinde
1974 Karateciler İstanbul'da
1974 Yankesici
1972 Kırık Merdiven
1972 Ölüme Köprü
1971 Vurguncular
1971 İbret
1971 Dişi Hedef
1970 Şeytan Kayaları
1970 Selahattin Eyyubi
1969 Gizli Emir
1968 Şeytan Kafesi
1968 Tek Kurşun
1966 Gariban
1966 Sırat Köprüsü
1965 Beleş Osman
1965 Gizli Emir
1965 Kadın Okşanmak İster
1965 Kanlı Meydan
1965 Bekri Mustafa
1965 Oğlum Oğlum
1964 Dağ Başını Duman Almış
1964 Şeytanın Uşakları
1964 Hizmetçi Dediğin Böyle Olur
1964 Manyaklar Köşkü
1964 Dullar Tercih Edilir
1964 Erkek Sözü
1964 On Güzel Baca
1964 Şu Kızların Elinden
1964 Uçurumdaki Kadın
1964 Şehrazat
1964 Yankesici Kız
1963 İki Gemi Yanyana
1963 Yarın Bizimdir
1963 Çapraz Delikanlı
1963 Hop Dedik
1963 Üç Çapkın Gelin
1963 Bir Hizmetçi Kızın Hatıra Defteri
1963 Zoraki Milyoner
1963 Baş Belası
1963 Bazıları Dayak Sever
1963 Yabancı Kız
1963 Sıralardaki Heyecanlar
1963 Çiçeksiz Bahçe
1963 Kadınlar Hep Aynıdır
1963 Azrailin Habercisi
1962 Cengiz Han'ın Hazineleri
1962 Çam Sakızı
1962 Geçti Buranın Pazarı
1962 Leyla
1962 İkimize Bir Dünya
1962 Kadın Ve Tabanca
1962 Aşka Kinim Var
1962 Erkeklik Öldü mü
1962 Fosforlu Oyuna Gelmez
1962 Bir Çiçek Üç Böcek
1962 Bir Gecelik Gelin
1962 Sahte Nikah
1962 Külhan Aşkı
1961 Siyah Melek
1961 Allah Cezanı Versin
1961 Aşk Ve Yumruk
1961 Çapkınlar
1961 Dikenli Gül
1961 Mahalleye Gelen Gelin
1961 Oy Farfara Farfara
1961 Ölüm Film Çekiyor
1961 Seviştiğimiz Günler
1961 Tatlı Bela
1960 Aslan Yavrusu
1960 Dolandırıcılar Şahı
1960 Ölüm Perdesi
1960 Cici Katibem
1960 Dostluklar Yaşadıkça
1960 Civanmert
1960 Vatan Ve Namus
1959 Binnaz
1959 Felaket Yolu
1959 Erkek Fatma
1959 Fosforlu Cevriye
1959 Ninno
1959 Kıtipiyoz'a Tuzak
1958 Kederli Yıllar
1958 Hayat Cehennemi
1958 İstanbul Macerası
1957 Murat Çeşmesi
1957 Lejyon Dönüşü
Previous
Next Post »