Orhan Alkaya Kimdir? Biyografisi

Orhan Alkaya
Orhan Alkaya, 1958 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda okuyan Orhan Alkaya, günlük gazetelerde ve dergilerde değişik sanat disiplinleri üzerine eleştiri yazıları, siyasi makaleler, denemeler yazdı. Şehir Tiyatroları’nda oyunculuk ve yönetmenlik görevlerinde bulundu. 12 Eylül Darbesi sürecinde 1402 sayılı sıkıyönetim kanunu ile görevden alınan binlerce kamu görevlisi arasında yer aldı.

Orhan Alkaya; ansiklopedi yazarlığı, gazetecilik, editörlük, danışmanlık dışında, sinema filmleri de çevirdi. Birgün gazetesinde yazıları yayımlanmakta olan Orhan Alkaya'nın basılmış 6 kitabı bulunmaktadır. Sanatçı, 8 Ocak 2008 tarihinde İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği'ne getirildi, 29 Mayıs 2009 tarihinde görevden alındı.

2010 yılında Ayça Bingöl, Erkan Petekkaya'nın oynadığı Öyle Bir Geçer Zaman ki adlı dizide Hikmet Karcı karakterini oynayan Orhan Alkaya, 2011 yılında ise Al Yazmalım adlı dizide Salih rolünü oynadı.

Orhan Alkaya, son olarak Aşk Yenide dizisinde Fehmi rolünü oynadı.

Orhan Alkaya Kitapları

2002 Türkiye Hala Mümkün
2002 Yenilgiler Tarihi - Cilt 1
2001 Tuz Günleri
1999 Erken Sözler
Parçalanmış Divan
A! Etika

Filmografisi

2015-2016 Aşk Yeniden - Fehmi
2011 Al Yazmalım - Salih
2010 Öyle Bir Geçer Zaman ki - Hikmet Karcı
2004 İyi Saatte Olsunlar
1992 Sarı Tebessüm
1987 On Kadın
1983 Seni Seviyorum


Yönettiği Tiyatro Oyunları

2012 Rosenbergler Ölmemeli : Alain Decaux - İstanbul Şehir Tiyatrosu
2005 Savaş ve Kadın : Matei Vișniec - İstanbul Şehir Tiyatrosu
2003 Hadi Öldürsene Canikom : Aziz Nesin - İstanbul Şehir Tiyatrosu
1999 Sersem Kocanın Kurnaz Karısı : Haldun Taner - İstanbul Şehir Tiyatrosu
1997 Godot'yu Beklerken : Samuel Beckett - İstanbul Şehir Tiyatrosu
1994 Sahibinin Sesi : Sevim Burak - İstanbul Şehir Tiyatrosu
1993 Gölge Ustası : Yıldırım Türker \ Yeşim Dorman - İstanbul Şehir Tiyatrosu
1992 İnsan Bahçesi : Gülsün Siren Kınal - İstanbul Şehir Tiyatrosu
Sığıntılar : Sławomir Mrożek - İstanbul Şehir Tiyatrosu


Previous
Next Post »