Engin Cezzar Kimdir? Biyografisi

Engin Cezzar
Engin Cezzar, 1940 yılında İstanbul'da doğdu. Robert Kolejinde başlayan tiyatro ilgisi üzerine, ABD'de Yale Drama School'da ve Actors Studio'da eğitim alarak tiyatro sanatçısı oldu. "Hamlet" rolü ile İstanbul Şehir Tiyatrolarında oyunculuğa başlayan Engin Cezzar daha sonra eşi ile kurdukları Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu ile yıllarca oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı.

Haldun Dormen Tiyatrosu, Devekuşu Kabare, İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Antalya Devlet Tiyatrosunda çalıştı. Sinema ve dizi filmlerde de rol alan Engin Cezzar, "Kaldırım Serçesi" isimli sinema filminin yönetmenliğini ve yapımcılığını da yaptı. Eşi, Gülriz Sururi'nin yazdığı "Ayşe Opereti"`ni yönetti. 

Engin Cezzar, hakkında İzzeddin Çalışlar'ın yazdığı ''Engin Cezzar'ı Takdimimdir'' adlı biyografik bir kitap vardır.

Filmografisi

2006 Sağır Oda - Afşar Kırımlı
2004 Şeytan Ayrıntıda Gizlidir - Prof. Dr. Sarp Işıtan
2002 Abdülhamid Düşerken - Sait Paşa
2000 Hızır Bey
1989 Kaldırım Serçesi - Yönetmen/Yapımcı
1988 Time Line
1988 Keşanlı Ali Destanı - Keşanlı Ali
1985 Bay Alkolü Takdimimdir - Bay Alkol
Previous
Next Post »