Zerrin Tekindor Kimdir? Biyografisi

Zerrin Tekindor
Zerrin Tekindor, 5 Ağustos 1964 yılında Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamladı. 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. 1985 yılında Devlet Tiyatrosunda göreve başladı. Ankara Devlet Tiyatrosu'nda pek çok oyunda oynadı.

2003 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosuna tayin olan Zerrin Tekindor, İstanbul'da da, Müfettiş, Dünyanın Ortasında Bir Yer ve Vahşet Tanrısı adlı oyunlarda rol aldı. 2004 yılında Müfettiş adlı oyundaki Anna Andreyevna rolü ile, 2010 yılında da Vahşet Tanrısı adlı oyundaki Annette Reille rolü ile Afife Jale Tiyatro Ödülüne layık görülmüştür. 

Zerrin Tekindor, 2008-2009 yılları arasında Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ'un oynadığı, Halit Ziya Uşaklıgil'in eserinden uyarlanan Aşk-ı Memnu adlı dizide Matmazel Deniz karakterini canlandırdı.

2012 yılında Oyun Atölyesi prodüksiyonu olan Antonius ile Kleopatra adlı oyunda yer aldı. Oyun, Globe to Globe festivali kapsamında Londra Shakespeare's Globe tiyatrosunda sahnelendi.

1990-1994 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Resim Bölümü'ne özel öğrenci olarak devam eden sanatçı, Halil Akdeniz Atölyesi'nde öğrenim görmüştür. Bu bölüme eğitmen olarak davet edilen Mehmet Güleryüz ve Bedri Baykam Atölye'lerinde çalışmıştır. Çok sayıda yapıtı özel kolleksiyonlarda bulunan sanatçı, günümüze kadar on üç adet resim sergisi açmıştır.

2014 yılında Kim Korkar Hain Kurttan? adlı tiyatro oyunundaki rolü ile Sadri Alışık, Afife Jale ve TEB ödülleri kapsamında Yılın En Başarılı Tiyatro Oyuncusu ödüllerini aldı.

Filmografisi

2016 İstanbul Kırmızısı
2016 İkimizin Yerine
2015 Kara Sevda - Leyla
2014 Pek Yakında -Meral Sonel
2011-2012 Kuzey Güney - Gülten Çayak
2008-2009 Aşk-ı Memnu - Matmazel / Deniz 
2007 Örümcek - Kısa Film
2007 Aşk Yeniden - Peruş
2004 Mars Kapıdan Baktırır - Sedef
2003 Bir İstanbul Masalı - Deniz
2002 Bir Tatlı Huzur
1996 Cafe Casablanca

Zerrin Tekindor Sergileri

1992 Galeri Selvin - Ankara
1996 Galeri Selvin - Ankara
1998 Resim Heykel Müzesi - Ankara
1999 T. Emlak Bankası Sanat Galerisi - Ankara
2004 Galeri Selvin, Tüyap - İstanbul
2005 Artisan Sanat Galerisi - İstanbul
2006 Nurol Sanat Galerisi - Ankara
2006 Artİstanbul, Nurol Sanat Galerisi - İstanbul
2008 Galeri Selvin - İstanbul
2009 Contemporary Istanbul
2010 Contemporary Istanbul
2011 Siyah-Beyaz Sanat Galerisi - Ankara
2011 Contemporary Istanbul
2012 Contemporary Istanbul


Tiyatro

2013 Kim Korkar Hain Kurttan? : Edward Albee - Oyun Atölyesi
2012 Antonius ile Kleopatra : William Shakespeare - Oyun Atölyesi & Shakespeare's Globe
2009 Vahşet Tanrısı : Yasmina Reza - İstanbul Devlet Tiyatrosu
2007 Dünyanın Ortasında Bir Yer : Özen Yula - İstanbul Devlet Tiyatrosu
2003 Müfettiş : Nikolay Vasilyeviç Gogol - İstanbul Devlet Tiyatrosu
1999 Aşk Öldürür : Vladimir Volkoff - Ankara Devlet Tiyatrosu
1999 Savaştan Barışa Aşktan Kavgaya : Recep Bilginer - Ankara Devlet Tiyatrosu
1999 Geyikler Lanetler : Murathan Mungan - Ankara Devlet Tiyatrosu
1997 Göğe Açılan Pencere : David Hare - Ankara Devlet Tiyatrosu
1995 İstanbul Efendisi : Musahipzade Celal - Ankara Devlet Tiyatrosu
1995 Büyük Aşkların Sonuncusu : Neil Simon - Ankara Devlet Tiyatrosu
1994 Death-Ölüm : Woody Allen - Ankara Devlet Tiyatrosu
1993 İstanbul Efendisi : Musahipzade Celal - Ankara Devlet Tiyatrosu
1993 Gürültülü Patırtılı Bir Hikaye : Savaş Dinçel - Ankara Devlet Tiyatrosu
1992 Ferhat ile Şirin : Nazım Hikmet - Ankara Devlet Tiyatrosu
1991 Çamaşırhane : D.Durvin\H.Prevest - Ankara Devlet Tiyatrosu
1987 Bir Kadın Bir Düş Bir Oyun : Alan Aycborn - Ankara Devlet Tiyatrosu
Previous
Next Post »