Biyografi Ara

Max Born Kimdir? Biyografi

 

Max Born Kimdir
Max Born, 11 Aralık 1882 yılında Breslau'da doğdu. Breslau'da König Wilhelm, Gymnasium'a başladı. Breslau, Heidelberg, Zürih Üniversitelerinde çalıştı. Daha sonra Klein, Hilbert, Minkowski, ve Runge'in yanında matematik, Schwarzschild ile astronomi, Voight ile fizik üzerine çalıştı.

1906 yılında Göttingen üniversitesi felsefe bölümünden elastik kablolar ve şeritlerin denge durumunu incelemesi üzerine ödül aldı. Bir yıl sonra aynı üniversiteden bu çalışmasıyla mezun oldu. Born daha sonra Larmor ve J.J. Thomson'un yanında çalışmak üzere kısa bir süre için Cambridge üniversite' sine gitti. 1908-1909 yıllarında Breslau'ya geri döndü. Fizikci Lummer ve Pringsheim 'le görecelik teorisi üzerine çalıştı. Bir yazısından dolayı Minkowski, Max Born'u beraber çalışmak üzere Göttingen' e davet etti. Fakat 1909 kışında Born oraya varır varmaz öldü.

Max Born, Minkowski ölünce onun fizik alanında yarım kalmış çalışmalarını tamamlamak için orada kaldı. Daha sonra relativistik elektron çalışmalarından dolayı Göttingen Üniversitesinde profesör oldu. 1912'de Michelson'un görecelik üzerine ders verme teklifini kabul etti. Burada spectroscopik deneyler yaptı.

1915 yılında Berlin Üniversitesinde görevli profesör Max Planck'a asistan olarak çağrıldı. Fakat Alman silahlı kuvvetlerine katılmak zorundaydı. Askeriyenin bilim offisinde sesin yayılışı üzerine çalıştı. Geri kalan zamanını kristaller üzerine ayırdı. Daha sonra Göttingen' deki çalışmalarını özetleyen Dynamik der Kristallgitter (Dynamics of Crystal Lattices) kitabını yayımladı.

Birinci dünya savaşından sonra 1919'da Frankfurt üniversitesine laboratuvarlardan birinin yönetimini üstlenmek üzere profesör olarak atandı. 1921'de Göttingen'e James Franck ile eş zamanlı olarak döndü. 1925 yılında Amerika'ya kısa bir seyehati dışında 12 yıl boyunca burada kaldı. Bu yıllarda hayatının en önemli çalışmalarını gerçekleştirdi. Kristal ve Kristal Lattikler üzerine yapılmış bir çok araştırma ve takiben kuantum teorisi üzerine yazılmış kitabını güncelleştirdi.

1925-1926 yılları arasında Heisenberg ve Jordan ile birlikte kuantum mekaniğin prensipleri(matrix mekanik) ve daha sonra kuantum mekaniğinin istatistiksel gösterimi üzerine kendi çalışmalarını yayımladı. Birçok Alman fizikci gibi 1933'te göç etmeye zorlandı ve Cambridge üniversitesinden davet aldı. Burada Infeld'le birlikte nonlinear electrodynamics alanında çalışmalar yaptı. 1935-36 kışında Sir C.V. Raman ve öğrencileri ile birlikte Bangalore'de Hindistan Bilim enstitüsünde 6 ay geçirdi.

1936'da Edinburg'da 1953'te emekli oluncaya kadar sürdüreceği Felsefe bölümü profesörlüğüne atandı.

Max Born, 5 Ocak 1970 tarihinde öldü.
Max Born Kimdir? Biyografi Max Born Kimdir? Biyografi Biyografistan Max Born Hayatı, Max Born Biyografi, Max Born Hakkında bilgi... Max Born , 11 Aralık 1882 yılında Breslau'da doğdu. Breslau'da König Wilhelm, Gymnasium'a başladı. Breslau, Heidelberg, Zürih ... 4.5 5

Hiç yorum yok: