Biyografi Ara

Muammer Karaca Kimdir? Biyografisi

 

Muammer Karaca
Muammer Karaca, 8 Kasım 1906 yılında İstanbul'da doğdu. Bulvar Tiyatrosu'nun önde gelen isimlerindendir. Türk tiyatrosunun unutulmaz oyunlarından Cibali Karakolu'nun yazarı, Karaca Tiyatrosu'nun kurucusudur.

Muammer Karaca, veterinerlik öğrenimini yarım bırakarak tiyatroya yöneldi. İlk kez 1923'te Sahir Opereti’nde sahneye çıktı. 1924'te Darülbedayi'ye girdi ve Renkli Feneroyununda rol aldı.

Muammer Karaca, 1930’da ki kısa süreli Süreyya Opereti deneyiminden sonra tekrar Darülbedayi’ye döndü.

Muaammer Karaca, Atatürk'ün silah arkadaşlarından birisi olan dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in kızı Şükran Hanım ile evlendi. Bu evlilik, ailenin izin vermemesi nedeniyle Şükran Hanım'ın kaçırılması sonucu gerçekleşti ve gazete manşetlerine yansıdı.

1945’te bir süre Ses Opereti’nde çalıştıktan sonra Karaca Opereti’ni kurdu. 1955’te Karaca Tiyatrosu’nu kurdu. Tiyatronun açıldığı yıl Cibali Karakolu adlı oyunu sahneye koydu. Cibali semtindeki insanlarla semt karakolundaki polislerin yakın ilişkisinden ilham alan oyun, üç bin kezden fazla sahnelendi. Hulki Saner'in yönetmenliğinde 1966'da sinemaya uyarlandı.

Muhsin Ertuğrul'un 1938 yapımı, Karım Beni Aldatırsa adlı filmiyle sinema oyunculuğuna da başlayan Karaca, birçok filmde karakter rollerine çıktı. Cibali Karakolu gibi tiyatrodan uyarlanan bazı filmlerde başrol oynadı.

İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde Karaca çıkmazında yaptırdığı Karaca Tiyatrosu, özel tiyatrolara kiralanan bir tiyatro binası olarak Türk tiyatrosuna hizmet etmeyi sürdürmektedir. Ömrünün son yıllarında çok borca girmiş ve borçlarını ödeyebilmek için de binayı belediyeye satmıştır.

Muammer Karaca, 28 Nisan 1978 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Kabri Zincirlikuyu Mezarlığındadır.
Muammer Karaca Kimdir? Biyografisi Muammer Karaca Kimdir? Biyografisi Biyografistan Muammer Karaca Hayatı, Muammer Karaca Biyografi, Muammer Karaca Nereli ve Hakkında Bilgi... Muammer Karaca , 8 Kasım 1906 yılında İstanbul'da doğdu. Bulvar Tiyatrosu'nun önde gelen isimlerindendir. Türk tiyatrosunun unutul... 4.5 5

Hiç yorum yok: