Biyografi Ara

Sedat Simavi Kimdir? Biyografi

 

Sedat Simavi
Sedat Simavi, 1896 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Samsun mutasarrıfı Hamdi Bey'di. Anne tarafından dedesi eski sadrazamlardan Saffet Paşa'dır. Orta ve lise tahsilini Kadıköy'deki Saint Joseph Fransız Lisesi ile Galatasaray Lisesi'nde yaptı.

1912'de Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. Ayrıca Galatasaray Lisesi'nde tarih öğretmenliğinde bulundu. Bu kısa hizmetten sonra yazı hayatına atıldı.

Sedat Simavi; İnci, Diken, Karikatür gibi mizah dergilerini yayınladı. 1916 yılında haftalık olarak yayımlamaya başladığı Hande dergisiyle basın hayatına başladı. 1917'de Pençe ve Casus isimli ilk konulu Türk filmlerini yönetti. Mizah alanında da eserler veren Simavi'nin 1918'de Yeni Zenginler ve 1920'de Kadınlar Saltanatı adlı karikatür albümleri vardır.

Sedat Simavi devrinin en ünlü haftalık dergisi olan Yedigün çıkarmış , böylece Türk basın hayatına mecmuacılıkta büyük yenilikler getirmiştir. 1920'de Dersaadet adıyla günlük bir gazete çıkardı; Kurtuluş Savaşı yıllarında yayınladığı Güleryüz isimli mizah dergisiyle Kuvayi Milliyecileri destekledi. 1921-1930 yılları arasında Hanım, Hacıyatmaz, Yıldız, Meraklı Gazeteci, Yeni Kitap, Arkadaş gibi çok sayıda dergi yayımladı. 1933'te çıkardığı haftalık Yedigün ve 1935'te devraldığı Karagöz isimli dergilerin yayımını uzun yıllar sürdürdü.

Sedat Simavi Ödülleri

Sedat Simavi, 1946 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer almış ve 1949'a kadar başkanlığını yürütmüştür. Ölümünün ardından Sedat Simavi Vakfı tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri, daha sonra kurucusu olduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilmeye başlamıştır. Mezarı Kanlıca'da Mihrimah Sultan Mezarlığı'ndadır.

1 Mayıs 1948 tarihinde Hürriyet gazetesini kuran Sedat Simavi,  baş yazarlığını yaptığı bu gazeteyi Türkiye'nin en çok okunan gazetesi durumuna getirdi. Hayatının sonuna kadar da gazeteci olarak Hürriyet'te başmakaleler yazdı.

Sedat Simavi'nin gazetecilik dışında da çeşitli eserleri vardır; Fuji-Yama adında bir roman, Ceza ve Hürriyet Apartmanı adında da 2 piyes yazmıştır. 1945'te filmi çekilen Hürriyet Apartmanı'nda Talat Artemel baş rolü oynamıştır.
Sedat Simavi Kimdir? Biyografi Sedat Simavi Kimdir? Biyografi Biyografistan Sedat Simavi Hayatı, Sedat Simavi Biyografi, Sedat Simavi Ödülleri ve hakkında bilgi Sedat Simavi , 1896 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Samsun mutasarrıfı Hamdi Bey'di. Anne tarafından dedesi eski sadrazamlardan ... 4.5 5

Hiç yorum yok: