Serra Yılmaz Kimdir? Biyografisi

Serra Yılmaz
Serra Yılmaz, 13 Eylül 1954 yılında Semih Tuğrul ile Mualla Hanım'ın tek çocuğu olarak İstanbul’da doğdu. Çocukluğunda evde Türkçe'yle birlikte Fransızca’yı babası ve dedesinden öğrenmiştir. ''Paşazade'' bir aileden gelmektedir. İlkokulun ilk 3 senesini Nişantaşı'nda ''Nilüfer Hatun'' ilkokulunda okuduktan sonra iki senede anneannesinin yanında Suadiye Taş Mektep'te okudu. 1965 yılında ise 11 yaşındayken Cihangir’e taşınırlar.

Saint Pulcherie ve Saint Benoit'dan sonra Fransa'da Caen Üniversitesi'nde psikoloji bölümünden mezun oldu. Sonradan Fransa Kültür Bakanlığı tiyatro sorumlusu olan Robert Abirached'den tiyatro dersleri aldı.

Serra Yılmaz, 1977-1979 yılları arasında Dostlar Tiyatrosu'nda sahneye çıktı.

Fransızca ve İtalyanca'dan simultane çeviri konusunda profesyonelce çalışmakta olup, Papa 16. Benedict'in Türkiye ziyaretinde çeviri yapmasıyla halk tarafından tanındı.

Sinema, dizi ve tiyatrodan daha çok simültane çevirmenlikten para kazanmıştır. Uzun yıllar Fransızca dersi vermiştir. 1988 yılında tesadüfen çevirmenliğe başlar. Avrupa Parlamentosu'ndan cumhurbaşkanlarına, otoyolculardan işadamlarına pek çok kişinin ve kurumun toplantısında çevirmenlik yaptı.

İtalyan sinema dünyasında iyi tanınan Serra Yılmaz, yurtiçinde ve dışında sinema ve dizi filmlerde rol almaktadır. Ferzan Özpetek'in ilk filmi Hamam'da yok, çünkü tanışmıyorlardı, sonraki üç filmi Harem Suare, Cahil Periler ve Karşı Pencere'de ise illa ki vardı. Tarkan'ın Hüp şarkısının klibinde de yer almıştır.

Serra Yılmaz, ''Dostlar'' tiyatrosu oyuncularından Levent Yılmaz'la 1977 yılında başlayan ve 10 yıl süren bir evlilik yapmıştır. 1979 doğumlu Ayşe Yılmaz adında bir kızı vardır.


Serra Yılmaz, katıldığı bir programda dini bir görüşünün olmadığını ve Ateist olduğunu söylemiştir. Bu durum bazı dindar kesimin tepkisini çekse de kendisi görüşlerinin arkasında durmaktadır.

Filmografisi

2013 Hititya: Madalyonun Sırrı
2011 Nar - Falcı Asuman
2010 Ses
2010 Beni Unutma Istanbul 

2010 Kaybedenler Kulübü - Anne
2010-2013 Lale Devri - Behiye Dadı
2009 Vavien
2009 7 Avlu - Madam Roza
2009 Suluboya
2008 Mükemmel Bir Gün

2007 Parmaklıklar Ardında
2007 Bir Ömür Yetmez
2007 Benim ve Roz’un Sonbaharı
2007 Parmaklıklar Ardında

2005 Dolunay - Bağdagül
2004 Vanilya ve Çikolata
2003 Asmalı Konak

2002 Aşk Meydan Savaşı
2002 Karşı Pencere
2002 Gönlümdeki Köşk Olmasa
2002 9 (Dokuz)
2002 Aşk Meydan Savaşı
2001 Cahil Periler
2001 O da Beni Seviyor
2001 Yeşil Işık
1999 Güle Güle
1999 Harem Suare
1998 Kaç Para Kaç
1997 Sıdıka
1997 Ağır Roman
1996 Hollywood Kaçakları
1996 Şehnaz Tango
1994 İz : Yeşim Ustaoğlu
1993 Ay Vakti
1993 Tersine Dünya
1992 Kanunun Ötesinde
1989 Karılar Koğuşu
1987 Afife Jale
1987 Anayurt Oteli
1987 Fikrimin İnce Gülü
1987 Sarı Mercedes
1987 Sen de Yüreğinde Sevgiye Yer Aç
1987 Sevgili Bebeklerim
1986 Kupa Kızı
1986 Teyzem
1986 Davacı
1984 Bir Yudum Sevgi
1983 Seni Seviyorum
1983 Şekerpare
1982 Faize Hücum



Serra Yılmaz Ödülleri

1999 - 36. Antalya Film Şenliği, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Harem Suare
1999 - 21. Siyad Türk Sineması Ödülleri, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Harem Suare
2002 - 21. İstanbul Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu, ''9'' filmindeki rolü ile
2003 - 8. Sadri Alışık Ödülleri, En İyi Kadın Oyuncu
2007 - Fransa, Palmes Académiques nişanıyla şövalyelik unvanı,
2007 - İtalya, Ordine della Stella della Solidarieta nişanı, 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder