Feridun Karakaya Kimdir? Biyografisi

Cilalı İbo
Feridun Karakaya (Cilalı İbo), 1928 yılında İstanbul'da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi mezun olduktan sonra 1955 ve 2002 yılları arasında pek çok film ve tiyatro eserinde rol oynamıştır. 1960 ve 1970'li yıllarda pek çok filmde canlandırdığı "Cilalı İbo" karakteri ile hafızalara kazınmıştır. 

Molière 'in oyunlarında oynadığı rollerle Türkiye'de Fransız kültürünün tanınmasına sağladığı katkılar dolayısıyla Fransa tarafından Legion D'Honneur Nişanı ile ödüllendirilmiştir. Sahnede oldukça dinamik, canlı performansıyla ve kendine özgü sempatik konuşma tarzıyla hatırlanmaktadır. Oğlu, Cem Karakaya da babası gibi aktördür.

Feridun Karakaya, 24 Nisan 2004 tarihinde kalp krizinden dolayı 76 yaşında yaşamını yitirdi. Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.

2007 yılında İstanbul'un Beykoz Belediyesi tarafından açılan tiyatroya Feridun Karakaya'nın adı verilmiştir.


Filmografisi

1955 Beyaz Mendil
1955 Görünmeyen Adam İstanbul'da
1956 Şehir Yıldızları
1957 Berduş

1959 Gurbet
1959 Gönül Kimi Severse

1959 Cilalı İbo Casuslar Arasında
1959 Cilalı İbo Yıldızlar Arasında
1959 Cilalı İbo Ve Tophane Gülü
1960 Cilalı İbo'nun Çilesi
1961 Cilalı İbo Zoraki Baba
1962 Cilalı İbo Rüyalar Aleminde
1963 Cilalı İbo Perili Köşkte
1963 Cilalı İbo Kızlar Pansiyonunda
1964 Beş Şeker Kız
1964 Cilalı İbo Ve Kırk Haramiler
1965 Seveceksen Yiğit Sev
1966 Düğün Gecesi
1967 Sinekli Bakkal
1967 Şark Yıldızı
1968 Urfa İstanbul
1968 Vuruldum Bu Kıza
1968 İstanbul Kaldırımları
1968 Gül ve Şeker
1969 Mısır'dan Gelen Gelin
1970 Cilalı İbo Almanya'da
1971 Cilalı İbo Yetimler Meleği
1971 Newyorklu Kız
1971 Cilalı İbo Teksas Fatihi
1976 Aman Karım Duymasın
1976 Nazmiye'nin Koltukları
1987 Donanmanın Gülü
2002 Banka
2003 Hayat A.Ş
Previous
Next Post »