Belkıs Dilligil Kimdir? Biyografisi

Belkıs Dilligil Kimdir Biyografi
Belkıs Dilligil, 19 Şubat 1929 yılında İstanbul'da doğdu. Fatih Lisesini bitirdikten sonra Fatih Halkevinde tiyatroya başlayan Belkıs Dilligil, sonraki yıllarda İzmir Şehir Tiyatrolarında rol almaya başladı. Asıl adı Belkıs Bergüzar Dilligil'dir.

1956 yılında ünlü yönetmen ve tiyatrocu Avni Dilligil ile evlenen Belkıs Dillgil, kendisi gibi tiyatrocu olan Rahmi Dilligil ve Çiçek Dilligil'in annesidir.

1950'li yıllarda sinemaya başlayarak birçok filmde rol alan Belkis Dilligil, Kemal Sunal'ın Korkusuz Korkak filminde, Melek Hanım ve Yedi Bela Hüsnü filminde Makbule Hanım karakterlerini oynadı.

10 Mayıs 1995 tarihinde kızı Çiçek Dilligil ile birlikte olduğu aracın, Boğaziçi köprüsünde seyir halindeyken başka bir aracın hatalı şerit değiştirmesi sonucunda gerçekleşen kazada ağır yaralanarak 4 gün boyunca yoğun bakımda kalan Belkıs Dillgil 14 Mayıs 1995 tarihinde vefat etti.

Filmografisi

1993 Yorgun Savaşçı
1992 Yalnızız
1990 Bir Milyara Bir Çocuk
1989 Doktorlar - Başhemşire
1989 Bir Aşk Bin Günah - Leman
1988 Hisseli Harikalar Kumpanyası - Şebnem
1987 Sevgi Dünyası
1987 Rumuz Goncagül - Şahende
1987 Mesela Muzaffer
1987 Damga
1986 Himmet Ağa'nın İzdivacı
1985 Tele Kızlar - Randevu evi Sahibi
1984 Yosma
1984 Kayıp Kızlar - Lüks Leman
1983 Üç İstanbul
1983 Çarıklı Milyoner
1983 Davetsiz Misafir - Nurten'in Annesi
1982 Şıngırdak Şadiye - Tombul Şeküre
1982 Yürek Yarası - Cennet
1982 Yedi Bela Hüsnü - Makbule Hanım
1982 Mine - Reyhan
1979 Korkusuz Korkak - Melek Hanım
1979 Biz Böyle Severiz
1978 Cafer'in Çilesi - Atiye
1976 Evlilik Şirketi
1975 Minik Cadı - Narin
1973 Şaban İstanbul'da
1973 İki Süngü Arasında
1973 Özleyiş - Ali'nin Annesi
1973 Anneler Günü - Komşu
1971 Üvey Ana
1971 Severek Ayrılalım
1971 Mıstık - Kethüda
1965 Bir Gönül Oyunu - Anne
1964 İstikbal
1964 Aslan Marka Nihat
1963 Tatlı Sert
1962 Küçük Hanımın Şoförü - Bediha
1962 Küçük Hanımın Kısmeti - Neriman
1956 Ana Hasreti - Şaziye
1955 Yetim Yavrular - Üvey Anne Handan
1955 Karacaoğlan
1955 Izdırap Şarkısı - Seniha
1954 Evlat Acısı
1954 Bir Şoförün Hayatı
1954 Beyaz Cehennem / Cingöz Recai - Melahat
1953 Mahallenin Namusu - Afet
1953 Köprüaltı Çocukları
1951 Beni Mahvettiler
1950 Yüzbaşı Tahsin - Pakize
1950 Oğlum İçin