Biyografi Ara

Orhan Elmas Kimdir? Biyografi

 

Orhan Elmas
Orhan Elmas, 1927 yılında İstanbul’da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisi'nde okuyan Orhan Elmas, maddi sıkıntılardan dolayı son sınıfta ayrılmak zorunda kaldı.

Sinemadan önce Yelpaze, Çiçek ve Yıldız gini dergilerde ressamlık, gazetecilik, tezgahtarlık vitrin düzenleyiciliği gibi çeşitli işlerde çalıştı. Muammer Karaca, Avni Dilligil, Maksim ve Küçük Sahne'de tiyatro oyunculuğu yaptı.

Orhan Elmas, 1944 yılında Son Dakika Gazetesine Makaleler Hikayeler yazar. Gece Postası Gazetesine Sinema ile ilgili yazılar yazdı ve röportajlar yaptı. Gazetecilikte başarı sağlayan Orhan Elmas, Yelpaze Dergisinin Yazı işleri Müdürlüğüne getirilir. Bir süre bu derginin müdürlüğünü yapar. Bab-ı Ali de yazar- çizer olarak isim yapıp önemli mevkilere kadar yükselen Orhan Elmas, dönemin jönleri kadar yakışıklıdır. Yeşilçam'dan teklifler alır. 1946 yapımı "Toros Çocuğu"ndan sonra "Unutulan Sır ve Zeynep’in İntikamı" filmlerin de jön oynar.

Orhan Elmas, Muhsin Ertuğrul'un yönettiği ''Yayla Kartalı'' adlı filmle 1945'te sinema oyunculuğuna başladı. Canavar Kadın, Acı Yol, Bir Yaz Yağmuru ve Bir Bahar Akşamı ''Unutulan Sır'', ''Zeynep'in İntikamı'', ''İlk ve Son'' gibi filmlerde oynadı. 1957 yılında ''3. Kat Cinayeti'' filmiyle oyunculuğunun yanı sıra yönetmenliğe de başladı. sonra da Orhan Elmas, oyunculuğu ikinci plana iter, daha çok yönetmenlik ve roman yazmaya ağırlık verir. İlk romanı " Köyün Çocuğu" 1953 yılında yayınlandı.

1960 Yılında yönetmen Metin Erksan’ın bir eserinden uyarladığı "Kanlı Firar" adlı Filmi çeken Orhan Elmas, bu filmdeki başarısı üzerine peş peşe teklifler alır. Çok önemli Filmlere imzasını atar.

Orhan Elmas'ın Bazı Önemli filmleri: Kanlı Firar (1960), Boş Beşik (1969), Ezo Gelin (1973), Metres (1983), Kayıp Kızlar (1984). Bitmeyen Şarkı (1976), Duvarların Ötesi (1964)...

1968 yılında yönettiği Ezo Gelin, 1969 yılında Adana Altın Koza Film Festivali'nde 'En İyi İkinci Film' ödülüne layık görüldü. 1994 yılında, 31. Antalya Film Festivali kapsamında Onur Ödülü verildi. Orhan Elmas, yönetmen olarak hem kaliteli filmler, hem de Sanat tarafı ağır basan sosyal içerikli filmlere imzasını atan yönetmendi.

Son olarak 1994 yılında ''Kızlar Sınıfı'' adlı televizyon dizisini yönetti.

Orhan Elmas 26 Nisan 2002 tarihinde kanser nedeni ile Okmeydanı S.S.K. hastanesinde vefat etti.

Orhan Elmas Kitapları

1953 Köyün Çocuğu
1955 Curcuna
1956 Zeynep'ın İntikamı
1961 Seviştiğimiz Günler

Orhan Elmas Katıldığı Festivaller ve Ödülleri 

1970 2. Adana Film Festivali En İyi İkinci Film - Ezo Gelin
1971 8. Antalya Film Festivali En İyi İkinci Film - Öleceksek Ölelim
1994 31. Antalya Film Festvali Onur Ödülü
Orhan Elmas Kimdir? Biyografi Orhan Elmas Kimdir? Biyografi Biyografistan Orhan Elmas Hayatı, Orhan Elmas Biyografi, Orhan Elmas Kitapları ve hakkında bilgi... Orhan Elmas , 1927 yılında İstanbul’da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisi'nde okuyan Orhan Elmas, maddi sıkıntılardan dolayı son sınıfta ... 4.5 5

Hiç yorum yok: