Biyografi Ara

Mazhar Alanson Kimdir? Biyografisi

 

Mazhar Alanson
Mazhar Alanson, 1950 yılında Ankara’da doğdu. Ortaokulu Ankara Koleji’nde okuduktan sonra babasının vefatıyla ailesi İstanbul’a taşındı ve liseyi İstanbul Maarif Koleji’nde tamamladı.

Mazhar Alanson'un Babası senfoni orkestrasında baş trompetçiydi. Ankara Devlet Konservatuarı’na girerek Yüksek Tiyatro Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı tiyatroda oyuncu olarak görev aldı. Burada birçok usta tiyatro yazarının eserlerinde başrol oynadı.

Lise yıllarında gitar çalmayı öğrenen Mazhar Alanson, 1966’da Fuat Güner’le tanışarak Kaygısızlar grubuna katıldı. Bu yıllarda Beatles, Crosby, Still, Nash ve Rolling Stones gibi grupların şarkılarını yorumladılar ve kendi söz ve müziklerini yazmaya başladılar.

Mazhar Alanson,bestecilik yeteneğinin yanında şarkı sözü yazarlığındaki ustalığıyla 1985 yılında ‘Yılın Söz Yazarı’ ödülünü kazandı. Bunun yanı sıra gerek MFÖ ile gerekse bireysel olarak pek çok ödül aldı.

Oyunculuk eğitimi almasına karşın hayatının rotasını müzik de kılan Alanson, nadir olarak sinema filmlerinde rol aldı. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı "Arkadaşim Şeytan” başrol aldigi ilk sinema filmi oldu ve canlandırdığı "Mefisto" rolüyle başarili bir performans gösterdi. Mazhar Alanson’un yıllar sonra rol aldığı ikinci sinema filmi "Herşey Çok Güzel Olacak” ise 1998 yılında Türkiye’de seyirci rekoru kırdı. Başrolleri Cem Yılmazla paylaşan Mazhar Alanson, aynı zamanda filmin müziklerine de imzasını attı.

2002 yılında Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar Adlı albüm çalışmasıyla yılın en başarılı yapıtlarından birine imza attı.Ve albümdeki Yandım şarkısı dillere düştü.Ah Bu Ben,Piskopat,Benim Hala Umudum Var,albümün en sevilen diğer şarkıları oldu.

MFÖ olarak başladığı reklam oyunculuğunda 'şapkasız çıkmam abi'sloganının simgesi olan Mazhar Alanson daha sonra bir çok başarılı reklam kanpanyalarında rol aldı.

2006 yılında çıkan MFÖ nün AGU adlı albümünde yer alan Sarı Laleler adlı Alanson şarkısı yıla damgasını vurdu.
Mazhar Alanson Kimdir? Biyografisi Mazhar Alanson Kimdir? Biyografisi Biyografistan Mazhar Alanson , 1950 yılında Ankara’da doğdu. Ortaokulu Ankara Koleji’nde okuduktan sonra babasının vefatıyla ailesi İstanbul’a taşındı v... 4.5 5

Hiç yorum yok: