Biyografi Ara

Reyhan Karaca Kimdir? Biyografisi

 

Reyhan Karaca
Reyhan Karaca, 8 Kasım 1970 yılında İstanbul'da doğdu. Müzik hayatına İstanbul Çocuk Korosu'nda müzik eğitimi alarak başladı. İlkokulu, Harbiye İlkokulu'nda okuduktan sonra müziğe olan yeteneği keşfedilen sanatçı, ilkokulu bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı sınavlarını kazandıktan sonra Çalgı Eğitim Bölümü'nde eğitimine devam etti ve orta, lise ve üniversite eğitiminin tamamını İstanbul Teknik Üniversitesi'nde aldı.

Sonra yine İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Müzik Bölümü'nde master yaparak eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra yine İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarında üç yıl kabak kemane dersleri vererek öğrencilerini yetiştirdi. Ayrıca bir yıl özel bir lisede, bir yıl da özel bir kolejde müzik öğretmenliği yaptı.

Türk pop müziğin buğulu sesi olarak bilinen sanatçının profesyonel müzik çalışmaları 1987 yılında başladı. Birçok ünlü isime vokal ve enstrüman ile eşlik etti. 1988 yılında Melih Kibar ile Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemelerinde solistlik yaptı. 1990 yılında Zerrin Özer'e vokal ve enstrümanla eşlik etmeye başladı ve yedi sene beraber çalıştılar.

1991 yılında İzel ve Can Uğurluer ile birlikte düet yaptığı, sözleri Aysel Gürel, müziği Şevket Uğurluer'e ait "İki Dakika" adlı şarkıyla Türkiye'yi, İtalya'da yapılan Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil ettiler ve 44 puanla o yıla kadar Türkiye adına elde edilen en iyi derecelerden biriyle 12. oldular.

Yarışmanın ardından albüm teklifleri almaya başlayan sanatçı, 1993 yılında Başlangıç adlı ilk stüdyo albümünü Garo Mafyan direktörlüğünde hazırlayıp yayınladı. 1995 senesinde, başrollerini Aydan Şener ve Tolga Savacı'nın paylaştığı Gölge Çiçeği adlı dizinin müziğini seslendirerek asıl başarıyı yakaladı. Sözleri Aysel Gürel'e, müziği ise Volkan Gücer'e ait olan dizi ile aynı ismi taşıyan şarkı büyük ilgi ve beğeni topladı.Reyhan Karaca, isimini duyurmaya başlamasıyla beraber yoğun bir şekilde albüm çıkarma hazırlıklarına devam etti.

20 Mayıs 1997 tarihinde Sevdik Sevdalandık adlı 2. stüdyo albümünü piyasaya süren Reyhan Karaca, albüme ismini de veren çalışmasıyla yurt içi ve yurt dışından tam not aldı ve radyo ve TV lerde haftalarca 1 numarada kaldı. Şarkının klibi Avrupa MTV'de Türkiye'den ödül alan nadir kliplerin arasında yer aldı. Karaca, Sevdik Sevdalandık albümüyle Kral TV Video Müzik Ödülleri En iyi çıkış yapan kadın sanatçı kategorisinde ödül kazandı. Ayrıca sanatçı bu albümüyle senenin en çok satan albümlerinden birine de imza atmış oldu.

10 Ocak 2000 tarihinde Yaman Olacak adlı 3. stüdyo albümünü müzikseverlerin beğenisine sunan sanatçı, albümün yapım aşamasında Mustafa Sandal, Ferda Anıl Yarkın, Feyyaz Kuruş, Aysel Gürel, Ozan Çolakoğlu, Ali Güven, Orhan Gencebay, Burçin Birben, Metin Özülkü, Eda Özülkü, Zeynep Talu, Mert Ekren, Barış Aryay, Özgür Buldum gibi isimlerle bir araya geldi. Albüm içerisinde bulunan "Yaman Olacak", "Gidesim Gelmiyor" ve "Sensizim" adlı parçalarına klip çeken sanatçının albümü bu eserlerle öne çıkarılsa da, albümünde klip çekilmeyen "İki Gözüm" isimli parçası aradan zaman geçtikten sonra patladı. Sanatçı bu albümüyle Sevdik Sevdalandık albümünün satış rakamını geçmeyi başardı ve senenin en çok satan albümlerinden birisine de imzasını atmış oldu.

19 Mayıs 2003 tarihinde Mesela adlı 4. stüdyo albümünü yayınlayan Reyhan Karaca, albümüne de Mustafa Sandal, Ferda Anıl Yarkın,Zeynep Talu, Sude Bilge Demir, Aşkın Tuna, Kerem Ökten,Feyyaz Kuruş, Kıvanç K, Cüneyt Çakım gibi isimlerle çalıştı. Albüm içerisinde 11 şarkıya yer veren sanatçı, bu parçalardan en çok "Mesela", "Ayaz Gözlüm", "Ayna Ayna”, "İnkar Ediyorum" ve "Bile Bile" adlı şarkılarıyla öne çıktı.

2005 yılında dört şarkılık bir remix albümü yaptı. "Mesela", "İnkar Ediyorum", "Bile Bile" ve "Sevdik Sevdalandık" şarkılarına yapılan remix şarkılarından oluşan albüm piyasaya sürülmeden sadece radyo ve gece kuluplerine dağıtıldı. Özellikle "Bile Bile" isimli şarkısının remixi büyük beğeni topladı ve en ünlü gece klüplerinin şarkı listelerinde en çok çalınan ve istek alınan şarkılardan biri olmayı başardı.

Reyhan Karaca, şarkıcılığın yanı sıra oyunculuk yönünü de geliştirmek adına oyunculuk dersleri aldı. Ayrıca Tolgahan'dan dans dersleri aldı ve 2006 yılında Sayın Bayanlar Baylar isimli Vatan Şaşmaz, Murat Parasayar, Asu Maralman, Aydın Tansel, Bilgen Bengü, Çiğdem Tunç, Kartal Kaan, Murat Mısırlı gibi oyuncuların yer aldığı müzikalde başrol oyuncusu olarak oynadı.

29 Haziran 2007 tarihinde İmza adlı 5. stüdyo albümünü hayranlarının beğenisine sunan Reyhan Karaca'nın albümünde Zeynep Dizdar, Fettah Can, Metin Özülkü, Genco Arı gibi isimlerin imzası yer aldı. Albümde sekiz parça ile iki remix çalışmasına yer veren sanatçı, albümden ilk çıkış şarkısını "Aman Diyorum" adlı çalışmasına seçti.

2008 yılında özel bir tv kanalında; şarkıcı, oyuncu ve radyocuların katıldığı İmza-lı Yorum isimli TV programını bir sezon boyunca kendisi hazırlayıp sundu.

16 Eylül 2009'da "Sevmeyi Bilmeyen Adam" isimli maxi single çıkarttı. İki şarkıdan oluşan single Seyhan Müzik etiketiyle çıktı. Albümün ilk klibi olan "Sevmeyi Bilmeyen Adam" isimli şarkının klibi Serdar Seki tarafından çekildi. Sanatçıya klibinde Özgür Özberk eşlik etti.

2009 yılında Dünya Radyo'da radyo programına başladı. Her cumartesi Reyhan Karaca Sizlerle ismiyle dinleyicileriyle buluşan Reyhan Karaca programında her hafta farklı bir ünlü ismi ağırladı. Program yaklaşık 4 yıl sürdükten sonra Dünya Radyo nun yayın politikasını değiştirmesiyle beraber 21 Ekim 2011 de sona erdi.

8 Ekim 2010 tarihinde Yeniden isimli maxi single albümünü DMC etiketiyle çıkarttı. Albümün prodüktörlüğünü Şehrazat, aranjörlüğünü ise Onur Betin üstlendi. Albüm Şehrazat ve Bülent Yetişimzalı iki şarkının yanında, Yasin Keleş ve Ozan Yılmaz'ın aranje ettiği şarkıların farklı versiyonlarıyla beraber toplam dört şarkıdan oluşmaktadır. Albümün vokallarinde ise Kemal Doğulu, Ali Güven, Şehrazat ve Bülent Yetiş yer almaktadır. Albümün ilk klibi Salih Singin yönetmenliğinde "Yeniden"e çekildi. Klipte Reyhan Karaca'ya Ali Güven eşlik etti.

Yeşilçam oyuncularından Ahmet Karaca'nın kızı olan Reyhan Karaca 2011 yılında oyunculuk çalışmalarına ağırlık vererek, Kanal D'de yayınlanan Kanıt ve TRT 1'de yayınlanan Kayıp Aranıyor dizilerinde konuk oyuncu olarak rol aldı. Bunun yanında sosyal sorumluluk projelerine daha çok ağırlık vermeye başladı.

2012 yılında oyunculuk çalışmalarına daha çok yoğunlaşan Karaca, Abdullah Şahin Nokta Tiyatrosu ekibine dahil olarak Öldüm Öldüm Dirildim adlı kabare oyununda Abdullah Şahin, Merve Sevi,İpek Tanrıyar, Ali Yaylı ve İrem Mercan gibi ünlü isimlerin rol aldığı tiyatro oyununda başrol oynadı.

6 Haziran 2012 tarihinde Yaz isimle maxi single albümünü Ossi Müzik etiketiyle çıkardı. Albümün prodüktörlüğünü Hakan Eren, müzik direktörlüğünü Alper Atakan üstlendi. Albümde bir Şehrazatcover'ı olan "Sevmek En Büyük Devlet" ve bir Zeki Günerbestesi olan "Yüz Yıldır Yalnızım" bulunmakta.

2013 yılında Türkiye'nin ilk ünlüler orkestrası olan Extra Orchestra kuruldu. Hepsi kendi müzik alatini profosyonelce çalabilen ünlü sanatçıların oluşturduğu orkestra Reyhan Karaca,Harun Kolçak,Ferda Anıl Yarkın,Metin Özülkü,Asım Ekren,Hazım Körmükçü,Sibel Alaş ve Feyyaz Kuruş'tan oluşmaktadır.

Albümleri

Başlangıç (1993)
Sevdik Sevdalandık (1997)
Yaman Olacak (2000)
Mesela (2003)
İmza (2007)
Reyhan Karaca Kimdir? Biyografisi Reyhan Karaca Kimdir? Biyografisi Biyografistan Reyhan Karaca , 8 Kasım 1970 yılında İstanbul'da doğdu. Müzik hayatına İstanbul Çocuk Korosu'nda müzik eğitimi alarak başladı. İlk... 4.5 5

Hiç yorum yok: