Münir Özkul Kimdir? Biyografisi

Münir Özkul
Münir Özkul, 15 Ağustos 1925 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'ndeki eğitiminin ardından oyuncu olmaya karar vererek gözünü sahnelere dikti. O zamana kadar yaşamını sürdürdüğü ve aşinası olduğu Bakırköy Halkevi'nde tiyatro ile başladı. İstanbul ve Ankara'da Devlet tiyatroları ve İstanbul Şehir Tiyatroları'nın oyunlarında rol aldı. Tiyatro Ses, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi oyuncularla görev aldı. Rol aldığı Fareler ve İnsanlar adlı oyunun yönetmeni Muhsin Ertuğrul ile tanıştı.

Münir Özkul, asıl ününü 1950'lerden itibaren rol almaya başladığı sinema filmleri ile kazandı. Özellikle 1970'lerin kalabalık kadrolu ve genellikle Ertem Eğilmez'in yönettiği filmlerde önemli roller aldı. En bilinen rollerinden biri onunla özdeşleşen Hababam Sınıfı serisindeki Özel Çamlıca Lisesi'nin tatlı sert Müdür Yardımcısı Kel Mahmut tiplemesi oldu. 400'e yakın filmde rol aldı. Adile Naşit ile beraber oynadığı filmlerle Türk sinemasının unutulmaz ikililerinden oldu.

İlk dönem filmlerinden önemli olarak Edi ile Büdü, Halıcı Kız, Kalbimin Şarkısı, Miras Uğruna, Balıkçı Güzeli; daha sonraki dönemde çekilen kalabalık kadrolu aile filmleri arasında Neşeli Günler, Gülen Gözler, Gırgıriye, Görgüsüzler, Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi sayılabilir. Münir Özkul, 1980 sonrası ise dönemin akımı olan video için çekilen pek çok filmde rol almıştır.

Televizyon dizilerinin yaygınlaştığı dönemde dizi oyunculuğundan uzak dursa da Uzaylı Zekiye, Ana Kuzusu ve Şaban ile Şirin gibi dizilerde rol aldı. 


Münir Özkul'a 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildi.. 1998 yılında Hamdi Alkan'ın canlandırdığı "Yarmagül" karakterinin dedesini oynadığı Reyting Hamdi televizyon programında kamera karşısına çıktı.

Münir Özkul, hayatının önemli bir kısmını alkolle savaşarak geçirdi. 1990'lı yılların ortasında alkolü tamamen bıraktı.

Münir Özkul, 4 kez evlendi ve 3 çocuğu oldu. İlk eşi Şadan, ikinci eşi Suna Selen, üçüncü eşi "Tophaneli Örümcek" lakaplı Yaşar Hanım ve son 27 yıldır evli olduğu eşi Umman Özkul'dur. Oyuncu ve sunucu Güner Özkul'un babasıdır. Güner Özkul'a göre babası "evlilikten korkmazdı ama boşanamamaktan korkardı".

Demans hastalığı ile yaşayan Münir Özkul, 2003 yılından bu yana evinden dışarıya çıkmak ve kimseyle görüşmek istemiyor. Hastalığı yüzünden geçmişe dair birçok şeyi hatırlamıyor ve ölen arkadaşlarının yaşadıklarını sanıyor. Münir Özkul, kendisine ait mütevazı bir evde rahat bir yaşam sürdürüyor.


Filmografisi

2000 Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
1996 Ay Işığında Saklıdır
1993 Nasreddin Hoca
1993 Al Dudaklım
1988 Arabesk
1988 Acı Gurbet
1988 A Ay
1987 Afife Jale
1987 Kuşatma 2 / Şok
1987 Aile Pansiyonu
1987 Günah
1987 Kadersiz Kullar
1987 Yaşamaya Mecburum
1987 Yıllar
1987 Uzaylı Zekiye
1987 Otobüs Yolcuları / İhsaniye - Karasu
1986 Ana Kucağı
1986 Kızlar Sınıfı Tatilde
1986 Babalar da Ağlar
1986 Dayak Cennetten Çıkma
1986 Elmayı Kim Isırdı
1986 Milyarder
1985 Büyük Günah
1985 Ya Ya Ya Şa Şa Şa
1985 Deliye Hergün Bayram
1985 Çalınan Hayat
1985 Duyar Mısın Feryadımı
1985 Sarı Öküz Parası
1984 Şaşkın Gelin
1984 Küçük Ağa
1984 Geçim Otobüsü
1984 Çaresizim
1984 Kızlar Sınıfı
1984 Gırgıriyede Büyük Seçim
1983 Şaşkın Ördek
1983 Dostlar Sağolsun
1983 İlişki 1983
1983 Gırgıriyede Cümbüş Var
1982 Gazap Rüzgarı
1982 Bir Yudum Mutluluk
1982 Islak Mendil
1982 Ağlayan Gülmedi mi?
1982 Altın Kafes
1982 Buyurun Cümbüşe
1982 Talih Kuşu
1982 Adile Teyze
1982 Şıngırdak Şadiye
1982 Görgüsüzler
1982 Beni Unutma
1981 Deliler Koğuşu
1981 Bizim Sokak
1981 Gırgıriyede Şenlik Var
1981 Gırgıriye
1980 Banker Bilo
1980 İbiş
1979 Erkek Güzeli Sefil Bilo
1979 Gelinciklerim
1979 Aşkın Gözyaşları
1979 İbiş in Rüyası
1978 Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor
1978 Neşeli Günler
1977 Cennetin Çocukları
1977 Gülen Gözler
1977 Hababam Sınıfı Tatilde
1977 Aşk Dediğin Laftır
1976 Aile Şerefi
1976 Hababam Sınıfı Uyanıyor
1975 İşte Hayat
1975 Gülşah
1975 Bizim Aile / Merhaba
1975 Hababam Sınıfı
1975 Gece Kuşu Zehra
1975 Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı
1975 Beş Milyoncuk Borç Verir Misin
1974 Hasret
1974 Beş Tavuk Bir Horoz
1974 Gariban
1974 Mavi Boncuk
1974 Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
1974 Salak Milyoner
1973 Niyet
1973 Çulsuz Ali
1973 Izdırap
1973 Şaban İstanbul'da
1973 Kaynanam Kudurdu
1973 Oh Olsun
1973 Yalancı Yarim
1972 O Ağacın Altında
1972 Üç Sevgili
1972 Karamanın Koyunu
1972 Ver Allahım Ver
1972 Yiğitlerin Kaderi
1972 Tatlı Dillim
1972 Sev Kardeşim
1971 Senede Bir Gün
1971 Kezban Paris'te
1971 Son Hıçkırık
1971 Bebek Gibi Maşallah
1971 Beklenen Şarkı
1971 Solan Bir Yaprak Gibi
1971 Donkişot Sahte Şövalye
1971 Yedi Kocalı Hürmüz
1971 Beyoğlu Güzeli
1971 Aşk Uğruna
1971 Beyaz Kelebekler
1971 Gönül Hırsızı
1971 Hayatım Senindir
1971 İbiş Gangsterlere Karşı
1971 İşte Deve İşte Hendek
1971 Kadifeden Kesesi
1971 Tophaneli Murat
1971 Ayşecik Ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde
1971 Aşk Hikayesi
1971 Hayat Sevince Güzel
1971 Tatlı Meleğim
1970 Kara Dutum
1970 Bütün Aşklar Tatlı Başlar
1970 Kalbimin Efendisi
1970 Yuvasız Kuşlar
1970 Yumruk Pazarı
1970 Ali İle Veli
1970 Allı Yemeni
1970 Berduş Kız
1970 Dikkat Kan Aranıyor
1970 Dönme Bana Sevgilim
1970 Yavrum
1970 Küçük Hanımefendi
1970 Şoför Nebahat
1970 Son Kızgın Adam
1970 Hayatım Sana Feda
1970 Seven Ne Yapmaz
1970 Arım, Balım, Peteğim
1969 Sevgili Babam
1969 Boş Çerçeve
1969 Uykusuz Geceler
1969 Gelin Ayşem
1969 Nisan Yağmuru
1969 Sevdalı Gelin
1969 Ayşecik'le Ömercik
1969 Fakir Kızı Leyla
1969 Bana Derler Fosforlu
1968 Nilgün
1968 Artık Sevmiyeceğim
1968 Kanlı Nigar
1968 İstanbul'da Cümbüş Var
1968 Kara Gözlüm Efkarlanma
1968 Yayla Kartalı
1968 Urfa İstanbul
1968 Kalbimdeki Yabancı
1967 Çifte Tabancalı Damat
1967 Elveda
1967 Sürtüğün Kızı
1967 Yaşlı Gözler
1966 Bir Millet Uyanıyor
1966 Denizciler Geliyor
1966 Ben Bir Sokak Kadınıyım
1966 Aşkın Kanunu
1966 Seni Sevmiyorum
1966 Fakir Bir Kız Sevdim
1965 Kan Gövdeyi Götürdü
1965 Senede Bir Gün
1965 Kart Horoz
1965 İnatçı Gelin
1965 Bilen Kazanıyor
1965 Seveceksen Yiğit Sev
1965 Şoför Nebahat Bizde Kabahat
1965 Şekerli Misin Vay Vay
1965 Yalancının Mumu
1965 Cezmi Band 007.5
1965 Gönül Kuşu
1965 Dokunma Bozulurum
1965 Kahreden Kurşun
1961 Bir Bahar Akşamı
1961 Yumurcak
1961 Yaman Gazeteci
1960 Taş Bebek
1959 Gurbet
1958 Altın Kafes
1958 İftira
1956 Kalbimin Şarkısı
1955 Bir Aşk Hikayesi
1955 Tuş / Bir Aşk Hikayesi
1954 Ah gönlüm, Vah gönlüm
1953 Balıkçı Güzeli / 1002. Gece
1952 Edi İle Büdü
1952 Edi İle Büdü Tiyatrocu
1951 Barbaros Hayrettin Paşa
1951 Evli Mi? Bekar Mı?
1951 Lale Devri
1951 Yavuz Sultan Selim Ve Yeniçeri Hasan
1986 Üçüncü Selim'ın Gözdesi
Previous
Next Post »