Nurhan Damcıoğlu Kimdir? Biyografisi

Nurhan Damcıoğlu
Nurhan Damcıoğlu, 29 Ağustos 1941 yılında Ankara’da doğdu. Babasının açık hava sineması varmış. Annesi de Ankara Devlet Tiyatrosu terzisidir. Ankara Devlet Tiyatrosu çocuk bölümünde 8 Yaşında Tiyatroya başlayarak aynı zamanda madam Margadan bale dersleri alarak tiyatroyla ve dansla tanıştı. Ankara Cebeci Ortaokulu’ndan mezun oldu. 16 yaşından itibaren de Devlet Tiyatrosunda oynamaya başladı.

Nurhan Damcıoğlu, 17 yaşında, İstanbul’a geldi. 1964-1969 yılları arasında; Toto Karaca, Gülriz Sururi - Engin Cezzar, Ayfer Feray - Nisa Serezli, Arena Tiyatrosu, İstanbul Tiyatrosu, Mücap OfluoğluTiyatroları, Mücap Ofluoğlu Topluluğu ile çalıştı. Toto Karaca'dan dinledi ilk Kanto’yu. Mücap Ofluoğlu’nun teşviki ile 1968 yılında ilk olarak kanto türü şarkı söyledi, daha sonra Urcam, Maksim, Lunapark, Çakıl gibi gazinolar ve Klüp 12'de de kanto gösterileri yaptı ve halen devam etmektedir. Kanto sanatını modernize ederek günümüzün kanto kraliçesi olarak hafızalara kazınmıştır.

Repertuarını, 1930'ların kantolarını modernleştirerek oluşturdu.

Almanya, Hollanda, Amerika vs. Çeşitli müzikaller ve konserlerle sevenlerinin karşısına çıktı.

1992 yılında Tut Dedi Tuttu( Nurhaniye) adlı kaseti yayımlandıktan sonra rap'i ilk televizyon denetiminden geçiren sanatçı ünvanını almıştır.

Nurhan Damcıoğlu, 2 evlilik yaptı ve boşandı.


Nurhan Damcıoğlu Ödülleri

1958 Milli Folklor Ekibi ile 1 altın madalya 2 gümüş madalya
1974 Sanatçılar Derneği Jüri Özel Ödülü
1975 Zafer Kantosu parçası için Altın Plak (Yavuz Plak) 


Filmografisi 

2004 2006 - Avrupa Yakası - Azamet
2002 Mahallenin Muhtarları - Huysuz Hala
1997 Baba Evi
1987 Babamız Eğleniyor - Ayten
1977 Kadın ve Balık
1974 Sayılı Kabadayılar - Zilli Zarife
1972 Tuzsuz Deli Bekir - Fındık Kurdu
1966 Siyahlı Kadın - Handan
1966 Kolejli Kızın Aşkı
1966 Boyacı - Cemil'in Sevgilisi
1965 Yankesicinin Aşkı (Yankesici Kızın Aşkı) - Canan


45’ lik Plakları


1970 Yangın Var / Ufacıksın (, Sahibinin Sesi)
1970 Külhan / Daktilo (, Sahibinin Sesi)
1970 Ebegümeci - Kabağı Da Boynuma Takarım / Fındık Kurdu – Dondurma – Süs Saltanat (Sahibinin Sesi)
1971 Elmalı / Dünyaya Geldik (, Boncuk Plak)
1973 Bahçelerde Gezelim / Koşa Koşa (Boncuk Plak)
1973 Şeytan Diyor Ki / Aşkın En Güzeli (Boncuk Plak)
1974 Belki Bugün Belki Yarın / Diyemem Diyemem (, Boncuk Plak, Yavuz Plak)
1974 Zafer Kantosu / Yunanın Haline Vay (Yavuz Plak)
1975 Öyle Mi Böyle Mi / Yandım Dostlar (Gönül Plak)
1975 Yanlış Kapı Çaldın / Fakir Kızı (Gönül Plak)
1975 İçtikçe İçiyorum / Az Mı Çektim Ben Senden (Gönül Plak)

33'lük Plakları


1977 Direklerarasında 12 Koca (Türküola)
1976 Nurhan Damcıoğlu – Kanto 1 (Balet Plak)
1983 Disco Kanto (Türküola)
1985 Zilli (Türküola, Özer Kasetçilik)

Kaset ve CD’ leri


1975 Süs Saltanat – Koşa Koşa (Minareci)
1976 Çingeneler (Türküola)
1978 Nurhan Damcıoğlu – Ayla Algan (Türküola)
1992 Tut Dedi Tuttu (Raks)
1983 Disco Kanto (Türküola)
1999 Kantolar – Nurhan Damcıoğlu (Sera)
2008 Kantolar - Hiç Unutulmayacaklar (Türküola)
2008 İki Tık Tık Bir Şık Şık (Türküola)

Tiyatro


2009 Kantocunun Düeti, Zakoğlu Tiyatrosu
2005 Yıldızların Altında Müzikali
2004 Amerikan Hala, Küçük Sahne Sadri Alışık Tiyatrosu
1987 Hayrola Karyola - Ferhan Şensoy Tiyatrosu
1970 Çalıkuşu - İsmail Hakkı Dümbüllü, Halit Akçatepe( Müzikal)
1965 Leblebici Hor Hor Opereti
1965 Boing Boing (İstanbul Özel Tiyatrosu)
1964 Aceleci Kalp (Nisa Serezli Tiyatrosu)
1963 Merdiven (oyun) : Nazım Kurşunlu - Ankara Devlet Tiyatrosu
1962 Çalıkuşu : Reşat Nuri GüntekinNecati Cumalı - Ankara Devlet Tiyatrosu
1962 Vişne Bahçesi : Anton Çehov - Ankara Devlet Tiyatrosu
1960 Gergedan : Eugène Ionesco - Ankara Devlet Tiyatrosu
1959 Ekmek Parası : Félicien Marceau - Ankara Devlet Tiyatrosu
1957 Dışardakiler : Haldun Taner - Ankara Devlet Tiyatrosu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder