Biyografi Ara

Ayhan Işık Kimdir? Biyografisi

 

Ayhan Işık
Ayhan Işık, 5 Mayıs 1929 yılında İzmir'de doğdu. 1953 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden mezun oldu. Sinemaya geçmeden önce grafiker olarak çalışan Ayhan Işık, çeşitli dergilere kapak resimleri yaptı.

Grafikerlikten sinemaya 1952'de Yıldız Dergisi ve İstanbul Film'in açtığı yarışmayı Belgin Doruk ile birlikte kazanarak geçiş yaptı. Aynı yıl "Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan" filmiyle ilk kez beyaz perde de gözüktü. İkinci filmi "Kanun Namına" ile oyunculuktaki yeteneğini kanıtlayarak üne kavuştu. 1959 yılında Amerika'ya gitti ve sinema konusunda incelemelerde bulundu.

1959 yılında Hollywood’a giderek şansını birde orada denemek istedi ve sinema konusunda incelemelerde bulundu. Türkiye’ye döndükten sonra Belgin Doruk ile birlikte rol aldığı Küçük Hanımefendi seri filmleri izleyiciler tarafından çok tutuldu.
Ayhan Işık, Türkiye’ye döndükten sonra yeni filmler çevirerek ününü sürdürdü. 1972'de film yıldızlarının sahneye çıkma modasına uyarak, Klâsik Türk Müziği dalında solistlik yaptı.

Oyunculuğunun yanı sıra yapımcılık yapmaya da başlayan Ayhan Işık  bir süre sonra da oyuncu ve yönetmen olarak Örgüt filmini çekti ve bu arada TV'de bazı reklam filmlerinde rol aldı. Türk sinemasının belki de en büyük oyuncularından biri olan Ayhan Işık, ikinci filminden sonra fiziği ve yeteneği ile dikkatleri çekerek, ölene kadar çevirdiği bütün filmlerde hep başrol oynadı.

 Kral ünvanını alan Ayhan Işık, ününü en uzun süre koruyan ilk oyuncu oldu.

Ayhan Işık, 1954'te Türk Film Festivali'nde, 1962'de Ses, 1965'te Artist ve daha bir çok yayın organının düzenlediği yarışmalarda En İyi Erkek Oyuncu seçildi.

Ayhan Işık, 13 Haziran 1979 tarihinde İstanbul Bebek'teki evinin balkonunda güneşlenirken güneş çarpmasına bağlı beyin kanaması geçiren Ayhan Işık, hastaneye kaldırıldı ise de kurtarılamadı ve 3 gün sonra 16 Haziran 1979 tarihinde vefat etti .
Ayhan Işık Kimdir? Biyografisi Ayhan Işık Kimdir? Biyografisi Biyografistan Ayhan Işık Hayatı, Ayhan Işık Biyografi, Ayhan Işık Nereli Ayhan Işık , 5 Mayıs 1929 yılında İzmir'de doğdu. 1953 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden mezun oldu. Sinemaya geç... 4.5 5

Hiç yorum yok: