Biyografi Ara

Kadir İnanır Kimdir? Biyografisi

 

Kadir İnanır
Kadir İnanır, 15 Nisan 1949'da Ordu'nun Fatsa ilçesinde doğdu. Kalabalık ailesinin son çocuğudur. Fatsa’daki ilkokul ve ortaokul eğitimi sırasında sahne yeteneğini çeşitli okul gösterilerinde sergiledi. İnanır, yatılı olarak okuduğu İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon Bölümü’nü bitirdi.

Kadir İnanır, Ses dergisinin düzenlediği Sinema Artisti Yarışması'nda finale kaldı ve 1968 yılında düzenlenen Saklambaç gazetesinin Fotoroman Artisti Yarışması'nda da birinci oldu. Bir süre fotoromanlarda oynadıktan sonra 1968'de Yedi Adım Sonra adlı filmdeki küçük bir rolle sinemaya başladı.

İlk kez başrolünü Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1970 yapımı Kara Gözlüm filminde Türkan Şoray ile birlikte oynadı. Ardından Türkan Şoray ile birçok film daha çevirerek Türk sinemasının erkek yıldızları arasına girdi.

Kadir İnanır, zaman içinde daha nitelikli filmlere yönelerek, Atıf Yılmaz'ın yönettiği; Utanç (1972), Selvi Boylum, Al Yazmalım (1977) ve Bir Yudum Sevgi (1984), Ömer Kavur'un yönettiği; Ah Güzel İstanbul (1981), Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981) ve Amansız Yol (1985), Şerif Gören'in yönettiği; Tomruk (1982), Sen Türkülerini Söyle (1986) ve Katırcılar (1987), Erdoğan Tokatlı'nın yönettiği; Suçumuz İnsan Olmak (1986) ve 72. Koğuş (1987), Zeki Alasya'nın yönettiği; Dikenli Yol (1986), Zafer Par'ın yönettiği; Yedi Uyuyanlar (1988), Melih Gülgen'in yönettiği; Tatar Ramazan (1990) ve Tatar Ramazan Sürgünde (1992) bu filmler arasındadır.
2000 yılında Sinan Çetin Komser Şekspir adlı filmi ile çok farklı bir yapımda rol alan Kadir İnanır, 2003 yılında ise  24 yıldır birlikte film çevirmediği Türkan Şoray ile Gönderilmemiş Mektuplar adlı filmde yeniden bir araya geldi. Uzun yıllar birbirine yakıştırılan ikili bu filmle de büyük ilgi topladı.

2005 yılında Memduh Ün ve Tunç Başaran'ın yönetmenlik yaptığı, Fatma Girik ile birlikte başrollerini paylaştığı, Sinema Bir Mucizedir adlı yapımda oynadı.

Oynadığı filmlerin içeriği konusunda da etkili olan İnanır genellikle onurlu, özverili ve güçlü erkek tiplerini canlandırmıştır. Yaklaşık 200 sinema filminde ve televizyon dizisinde rol alan Kadir İnanır'ın en uzun soluklu dizisi 1998 yapımı, Gülben Ergen ile birlikte rol aldığı Marziye adlı yapım oldu. Sosyoloji, ekonomi ve siyasetle de ilgilenen ve hiç evlenmeyen Kadir İnanır'ın kurbağa (göden) koleksiyonu bulunuyor. Hekimoğlu Türküsü Ümit Tokcan ile birlikte derlemiştir.

Kadir İnanır için, 2000 yılında Derman Bey dizisinin çekimleri sırasında rol arkadaşı olan Buket Saygı'ya gönderdiği smsler nedeniyle taciz suçlamasıyla dava açıldı. Kadir İnanır, smsleri "motivasyon" amaçlı gönderdiğini belirtmesine karşın 2003 yılında sonuçlanan davada "sarkıntılık ve hakaret etmek" suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırmış, iyi halden dolayı bu ceza 456 milyon 300 bin lira para cezasına çevrilip ertelenmiştir.

2012 yılının Şubat ayında, bel fıtığı ameliyatı olan Kadir İnanır, ardından akciğerlerinde görülen bir tümör nedeniyle bir operasyon daha geçirdi.

Kadir İnanır Ödülleri

1973 yılında 5. Altın Koza Film Festivali’nde başrolünü Filiz Akın ile paylaştığı Utanç adlı filmle En İyi Erkek Oyuncu seçilen Kadir İnanır, başrollerini Fatma Girik, Serpil Çakmaklı, Nur Sürer, Erdal Özyağcılar ile paylaştığı 1985 yapımı Yılanların Öcü adlı Şerif Gören filmiyle ise 1986 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. 1990’da Medcezir Manzaraları adlı film ile 3. Ankara Film Festivali'nde de En İyi Erkek Oyuncu dalında ödülün sahibi oldu.
Kadir İnanır Kimdir? Biyografisi Kadir İnanır Kimdir? Biyografisi Biyografistan Kadir İnanır Hayatı, Kadir İnanır Biyografi, Kadir İnanır Nereli ve Kaç Yaşında Kadir İnanır , 15 Nisan 1949'da Ordu'nun Fatsa ilçesinde doğdu. Kalabalık ailesinin son çocuğudur. Fatsa’daki ilkokul ve ortaokul ... 4.5 5

Hiç yorum yok: