Emel Sayın Kimdir? Biyografisi

Emel Sayın
Emel Sayın, 20 Kasım 1945 yılında Sivas'ta doğdu. Edirne/Uzunköprü Gazi Turhan Bey Ortaokulu ve Çapa Lisesi’nden mezun oldu. 13 yaşında Arif Sami Toker'den müzik dersleri almaya başladı. 3 yıl Münir Nurettin Selçuk'tan ders alarak müzik eğitimine devam etti. 3 yıl kadar da İstanbul Belediyesi Konservatuvarı (Beşiktaş) Şan Bölümü’nde Fransa'da zamanında Münir Nurettin Selçuk'a da hocalık yapmış olan şan hocası Alex Rosenthal dan dersler aldı. Muhittin Sadak'tan da solfej dersleri aldı (dönem arkadaşları Mine Mater, Erkin Koray ile aynı solfej sınıfındaydılar).

Bu arada Hürriyet Haber Ajansı'nın açtığı yarışmada Münir Nurettin Selçuk’a ait ağır bir klasik okuyarak ''Ses Kraliçesi'' seçildi.

Henüz 17 yaşındayken Ankara Gençlik Parkı'nda Necdet Yazar'ın gazinosunda ilk defa sahneye çıktı. 1963 yılında Ankara Radyosu'na sınavla solist olarak girdi ve yaklaşık yedi yıl hizmet verdi. Ankara seyircisi karşısında sahne tecrübesi kazanan sanatçı, Egemen Bostancı'nın teklifiyle İstanbul müzik piyasasına transfer oldu ve Lalezâr Gazinosu’nda assolist olarak sahne almaya başladı. Bu arada İstanbul Radyosu'na geçti ve İstanbul'a yerleşti.



1974 yılında çekilen Mavi boncuk adlı filmi Tarık Akan ile birlikte rol aldığı en güzel filmlerinden birisidir. Bu filmde Emel Sayın, Münir Özkul, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tarık Akan ile başrolü paylaştı.
İstanbul'a gidişiyle yoğun bir çalışma dönemine giren Emel Sayın pek çok müzik albümünün yanı sıra sinema filmlerinde de rol aldı. Ancak, 1970'lerin ortasından itibaren Yeşilçam'da başlayan seks filmleri furyası nedeniyle sinemadan uzaklaşarak yalnızca müzikle ilgilenmeye başladı. 

2001 yılında Mehmet Ali Erbil'le birlikte Aşkım Aşkım adlı TV dizisinde rol aldı.

Albümler

1971 Sus Kalbim Sus / Anılardan Bir Demet 1
1971 Gel Gel Gel / Anılardan Bir Demet 2
1971 Doyamadım Sana / Anılardan Bir Demet 3
1972 Son On Yılın En Sevilen On Şarkısı
1973 Emel Sayın
1973 Emel Sayın 73
1974 Emel Sayın 74
1975 Emel Sayın 75
1975 Emel'in Dünyası
1976 Emel Sayın 76
197 Emel Sayın (İran)
1978 Sensiz Olmuyor
1979 Rüzgar
1980 Emel'in Seçtikleri
1982 Bir Şarkıdır Yalnızlığım
1985 Emel Sayın 85
1985 Sevgiler Yağsın
1986 Sevgisiz Yaşayamam
1988 Sevdalılar
1989 Kanımda Kıvılcım
1990 Üzüldüğün Şeye Bak
1991 İstanbul Şarkıları
1992 Gücendim Sana
1993 El Bebek Gül Bebek
1997 
Başroldeyim
2000 Ah Bu Şarkılar
2001 Dinle
2006 Emel Sayın Münir Nurettin Söylüyor

Filmografisi

2009 Avrupa Yakası - Konuk Oyuncu
2008 Aşkım Aşkım - Zümrüt
2007 Beyaz Melek
2006 Karınca Yuvası - Melek
2004 Cennet Mahallesi - Konuk Oyuncu
2001 Aşkım Aşkım - Zümrüt
1995 Azmi
1986 Olacak O Kadar
1983 Neşeli Kuklalar
1980 Rüzgar - Emel
1977 Acı Hatıralar - Emel
1974 Çam Sakızı - Mihriban
1974 Mavi Boncuk - Emel Sayın
1974 Hasret - Alev Sayın
1973 Yalancı Yarim - Alev
1973 Düşman - Helga

1972 Süreyya - Süreyya
1972 Gülüzar - Pervin

1971 Makber
1971 Hicran - Hicran Arın
1971 Feride - Feride

1970 Şampiyon - Emel Sayın
1970 Eyvah - Fatma Ortaç
Previous
Next Post »