Nurgül Yeşilçay Kimdir? Biyografisi

Nurgül Yeşilçay
Nurgül Yeşilçay 26 Mart 1976 yılında Afyon'da doğdu. Ortaokul ve liseyi İzmir'de bitirdi. 2001'de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tiyatro bölümünden mezun oldu. Üniversite eğitimi sırasında rol aldığı İkinci Bahar dizisindeki Gülsüm rolü ile oyunculuğa başladı.

2002 yılında Çağan Irmak'ın yönetmenliğini yaptığı ''Asmalı Konak'' adlı dizisinde Bahar Karadağ rolüyle tanınan Nurgül Yeşilçay, aynı yıl Teoman ile ''Mumya Firarda'' filminde oynadı. 

2003 yılında Abdullah Oğuz'un yönettiği ''Asmalı Konak'' dizisinin devam filmi olan Asmalı Konak-Hayat'ta Özcan Deniz'le başrolü paylaştı. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı ''Eğreti Gelin'' filmindeki Kostak Emine rolü ile 2005 12. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü aldı. Aynı yıl Hande Ataizi ile ''Melekler Adası'' dizisinde rol aldı.

2004'te 5 yönetmenin yönettiği 
''Anlat İstanbul'' filminde Saliha karakterini canlandırdı. 2005-2006 sezonunda ATV'de yayımlanan ''Belalı Baldız'' dizisinde Berna Laçin ve Kenan Işık ile başrolü paylaştı. 2006'da Cem Özer ile Sen Olmasaydın adlı tiyatro oyununda rol aldı. 

2006 yılının eylül ayında Fatih Akın'ın senaryosunu yazdığı, yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği Yaşamın Kıyısında isimli filmin çekimlerine başladı. Ayten Öztürk adlı Türk kızını canlandırdığı film 2007'de 60. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışmaya hak kazandığı ardından "En iyi Senaryo" ödülünü kazandığı açıklandı. 

2007'de ''Ezo Gelin'' adlı dizisinde Ezo Gelin'i canlandırdı. Ortadoğu'nun en önemli film festivallerinden biri olarak kabul edilen 31.Uluslararası Kahire Film Festivali'nde başkanlığını ünlü İngiliz yönetmen Nicolas Roeg'in yaptığı ana jüride yer aldı.

2007'de Barış Pirhasan'ın yönetmenliğini yaptığı Adem'in Trenleri filminde Hacer rolnde kusursuz bir performans sergiledi. Bu filmdeki oyunuyla 13.
Sadri Alışık Oyuncu ödülleri kapsamında "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandı. Ayrıca Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) Geleneksel 15. Oyuncu Ödülleri "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülü’nü iki ayrı filmde, birbirinden çok farklı iki rolde birden etkili olmayı ve doğal kalmayı başarması nedeniyle ''Yaşamın Kıyısında'' ve ''Adem'in Trenleri'' filmlerinin oyuncusu Nurgül Yeşilçay kazandı.

2008 yılında 27.si düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Semin Kaplanoğlu'nun juri başkanlığını yaptığı ulusal yarışma jürisinde yer aldı.

Nurgül Yeşilçay, 26 Ekim 2004 tarihinde Cem Özer ile evlendi. 22 Mayıs 2005 tarihinde bir oğlu oldu. 2011 yılının şubat ayında Cem Özer'den boşandı. 


2010-2011 döneminde ''Aşk ve Ceza'' dizisinde Murat Yıldırım ile başrolü paylaştı.

Nurgül Yeşilçay, 2014 yılında yayınlanmaya başlayan ''Cinayet'' adlı dizide Engin Altan Düzyatan ile başrolü paylaşıyor.

Filmografisi

2014 Cinayet - Zehra Kaya
2013 Bebek İşi - Candan
2013 Aşk Kırmızı - Nazlıgül
2012 Sultan - Sultan
2011 Sensiz Olmaz - Feryal
2011 Çınar Ağacı - Sonay
2010 Aşk ve Ceza - Yasemin
2009 7 Kocalı Hürmüz - Hürmüz
2008 Vicdan - Aydanur
2007 Adem'in Trenleri - Hacer
2007 Yaşamın Kıyısında - Ayten Öztürk
2006 Ezo Gelin - Ezo Gündoğdu
2005 Belalı Baldız - Arzu Parlak
2004 Anlat İstanbul - Uyuyan Güzel Saliha
2004 Eğreti Gelin - Kostak Emine
2004 Melekler Adası - Şerbet/Ayşe
2003 Asmalı Konak - Hayat  - Bahar Karadağ
2002 Mumya Firarda - Fatıma
2002 Asmalı Konak - Bahar Karadağ
2001 90-60-90 - Deniz
2001 Şellale - Nergis
1998 Her şey Çok Güzel Olacak - Hemşire
1998 İkinci Bahar - Gülsüm Percons Meriç
Previous
Next Post »