Yasemin Alkaya Kimdir? Biyografisi

Yasemin Alkaya Kimdir Biyografi
Yasemin Alkaya, 1964 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Devlet Konservatuarı'nda bale, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda da Tiyatro eğitimi aldı.

1989'da Tunç Başaran'ın ünlü filmi Uçurmayı Vurmasınlar'da Filiz rolünü oynayan Yasemin Alkaya, 1991'de rol aldığı Türkiye'nin kuruluş dönemlerini konu alan Kurt Kanunu adlı filmde oynadığı rolle Ankara Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

Yasemin Alkaya, 1996 yılında Mum Kokulu Kadınlar adlı ünlü filmde Halil Ergün, Selma Güneri, Sevtap Parman, Hande Ataizi, Ceren Erginsoy, Hülya Karakaş ve Ayşen Tekin ile birlikte rol aldı. Filmde canlandırdığı Gülizar karakteri ile Altın Koza Kültür ve Sanat Şenliği, Magazin Gazetecileri Derneği ve Antalya Film Şenliği ödülleri kapsamında En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine layık görüldü.

Yasemin Alkaya, 2000 yılında daha önce Ömer Lütfi Akad'ın 1959'da çektiği filmin 2. versiyonu olan Zümrüt : Gözlerim Aklıma Gelirse adlı filmde Toprak Sergen ile birlikte rol aldı. Aynı yıl Yılmaz Erdoğan'ın Vizontele filminde Gülşen'i oynadı.

2005 yılında kendi restoranı olan ve 1994'ten bu yana faaliyette olan, 5. Kat'ı konu alan bir belgesel film'in senarist ve yönetmenliğini yapan Yasemin Alkaya, 2008 yılında Yaşam Arsızı adlı belgesel türde bir sinema filminin de senarist, yönetmen ve oyunculuğunu yaptı.

Filmografisi

2008 Yaşam Arsızı
2005 5. Kat
2002 Başımıza Gelenler - Yeşim
2000 Zümrüt Gözlerim Aklına Gelirse - Feride
2000 Muhallebicinin Oğlu - Alev
2000 Vizontele - Gülşen
2000 Zümrüt
2000 Gözlerin Aklıma Gelirse
1999 Çatısız Kadınlar - Leyla
1997 Ölmeye Yatmak
1996 Mum Kokulu Kadınlar - Gülizar
1995 Tutkular - Leyla
1994 Babam Askerde
1992 Denize Hançer Düştü
1991 Kurt Kanunu
1989 Uçurtmayı Vurmasınlar - Filiz
1987 Yer Demir Gök Bakır - Kır İsmail'in Kızı
1987 Yaprak Dökümü - Necla
1987 Kadının Adı Yok - Gül
1986 Asiye Nasıl Kurtulur?
Previous
Next Post »